Kompaktné dreviny pre menšie záhrady

Isto ten pocit mnohí poznáte. Záhradu máte malú ako dlaň, ale i tak ju potrebujete vymyslieť tak, aby ste sa v nej cítili príjemne. Túto funkciu často v záhrade zabezpečujú stromy, alebo veľké kríky. V prípade niektorých druhov býva hranica medzi malým stromom a veľkým kríkom pomerne nejasná. Vybrali sme tentoraz  pre vás pár zaujímavých odrôd, ktoré tieto parametre splňujú. Vo všetkých prípadoch sa jedná o dreviny, ktoré sa vyznačujú kompaktným tvarom a relatívne pomalým rastom. Majú schopnosť vytvoriť v záhrade dominantný efekt a pritom vás svojimi rozmermi nevysťahujú za jej hranice.

Muchovník ‘Obelisk‘ – Amelanchier ‘Obelisk‘ je zvláštnou formou inak pomerne známeho druhu. Je to veľmi kompaktne, stĺpovito rastúci kultivar súdočkovitého tvaru. Bohato kvitne bielymi kvetmi, z ktorých sa vytvárajú tmavomodré, jedlé plody priemernej kvality. Sú veľmi atraktívne pre drobné vtáctvo. Na jeseň sa sfarbuje do sympatických žlto oranžových odtieňov.

Hrab ‘Monumentalis‘ – Carpinus betululus ‘Monumentalis‘ – je veľmi kompaktne rastúca forma hrabu, ktorá rastie spočiatku do pravidelného konického tvaru, neskôr je na základni pomerne široký a smerom hore sa zužuje. V prípade potreby je možné ho jednoducho tvarovať do prísnych geometrických tvarov.

Javor mlieč ‘Crimson Centry‘ – Acer platanoides ‘Crimson Centry‘ – na prvý pohľad pripomína známejšiu formu ‘Crimson King‘ – na rozdiel od neho ale nikdy nevytvára tak mohutnú korunu, býva podstatne menší. Obvykle býva dostupný ako strom s jedným kmeňom, ale niekedy i ako viackmenný strom. Na jeseň jeho listy dostávajú ešte výraznejší odtieň vínovej farby s prímesou oranžových farieb.

Hruška vŕbolistá ‘Pendula‘ – Pyrus salicifolia ‘Pendula‘ rozdáva prekvapenia na všetky strany. Jej listy viac pripomínajú olivovník, než hrušku, preto sa často používa v záhradách, ktoré majú imitovať stredomorskú atmosféru. A to pokojne aj v drsnejších oblastiach s väčšími mrazmi. Táto hruška miluje slnečné lokality a po zakorenení dobre odoláva aj vysokým teplotám a silnému slnečnému svitu. Jej konáriky rastú často vodorovným smerom a potom previslo, prudko dole. Dá sa avšak dobre tvarovať, čím sa dá dosiahnuť na záhrade skutočne veľmi kompaktných tvarov.

Judášovec ‘Avondale‘ Cesrcis sinensis ‘Avondale‘ rastie prirodzene ako veľký, viackmenný krík, ale pod rukami škôlkarov sa dokáže zmeniť i na typický, jednokmenný strom. Pestuje sa najmä pre veľkolepý efekt kvitnutia, jeho kvety sú reflexne fialovo ružové, objavujú sa ešte pred rašením listov. V lete vyzerá obyčajne zeleno, ale pred opadom sa ešte vyfarbí do žiarivých jesenných odtieňov. Je to teplomilná drevina, ktorá uprednostňuje zásadité, hlboké a živné vlhké pôdy.