Hlohy – stromy vhodné do malých záhrad

Pri výbere stromov do malých záhrad majú majitelia pozemkov často vysoké nároky. Aby strom nebol príliš veľký, nebol moc náročný a pritom pôsobil krásne po čo najdlhší čas vegetácie. Do tejto kategórie určite patria aj hlohy (Crataegus). 

Napriek tomu v záhradách nebývajú až tak častými hosťami, ako by si zaslúžili. Asi medzi najobľúbenejšie druhy patrí hloh obyčajný – Crataegus levigata ´Paul´s Scarlet‘. Vyznačuje sa plnými, tmavo červenými kvetmi, a pomerne nízkym vzrastom a nepravidelnou korunou. Podobné tvary sú typické i pre ďalšie druhy, či ich odrody. Hlohy sú medonosné stromy (hlavne jednoducho kvitnúce) odrody, či druhy. Z kvetov sa na jeseň vyvinú drobné, červené plody, ktoré sú obľúbenou  potravou niektorých druhov drobného vtáctva. Pôvodný botanický hloh obyčajný má jednoduché kvety bielej farby.

Pre malé záhrady sa však hodia aj iné druhy, ktoré stoja trošku na okraji záujmu. Sú minimálne dva – a oba sú veľmi atraktívne. Je to  Crataegus prunifolia Crataegus lavallei. Vytvárajú nízke koruny, často husto vetvené. Obvykle dorastajú do výšky 4-6 , často bývajú podobne široké. Z bielych kvetov sa pri oboch druhoch vytvára veľké množstvo červených malvíc (plodov), ktoré drevinu zdobia aj v zimnom období. Okrem kvitnutia ich najkrajšie chvíle prichádzajú na jeseň, vtedy sa ich lesklé listy vyfarbujú do nádherných odtieňov žltej, oranžovej a červenej farby. Ich optimálna veľkosť ich predurčuje na použitie okrem súkromných záhrad aj do verejného priestoru. Sú to odolné a veľmi pekné stromy bez mimoriadnych nárokov na prostredie.