Vysoké rozchodníky

Patria k hlavným ozdobám trvalkových záhonov na rozhraní vrcholiaceho leta a začínajúcej jesene. Napriek tomu je dôležité aspoň z jedného dôvodu hovoriť o nich práve teraz. V našich záhradníctvach sa môžete stretnúť s viacerými typmi ich pomenovania. Z pôvodného rodu rozchodník (latinsky Sedum), boli tieto vysoké druhy presunuté do samostatnej skupiny, ktorá dostala meno Telephium a neskôr dokonca Hylotelephium. Zmeny v pomenovaní záhradnícka verejnosť obvykle neprijíma s nadšením, preto sa používajú aj nové, ale aj staré názvy. Nič to ale nemení na tom, že sú to krásne a veľmi hodnotné rastliny. 

Ich obrovskou výhodou je vysoká odolnosť voči suchu. Neznamená to ale, že by nepotrebovali vodu. V dobe jej dostatku si ale vedia urobiť dobrú rezervu, s ktorou šikovne hospodária a bez ujmy vydržia aj dlhodobo trvajúce sucho. Práve z tohto dôvodu sa hodia aj na pestovanie v nádobách, alebo na miestach, kde nemáme možnosť pravidelnej závlahy (hroby, chalupy...)

Hlavne  v mokrých rokoch môžu trpieť bujným rastom, ktorý vedie k ich krehkosti a vylamovaniu ťažkých výhonov. Proti tomuto nežiaducemu javu sa novo vyrastené výhony skracujú o jednu tretinu až o polovicu. Tomuto zásahu sa v záhradníckych kruhoch hovorí Chelsea Chop. Je to podľa známej anglickej výstavy Chelsea Flower Show, ktorá sa v období pred kovidovou pandémiou konala vždy v poslednej tretine mája. Názov zásahu má pripomínať majiteľom záhrad, že práve v tomto období je treba prísť na záhradu a niektorým druhom trvaliek odrezať hornú časť (cca hornú tretinu) výhonu. Okrem rozchodníkov sa tento zásah robí napríklad na floxoch a vysokých jesenných astrách. Zrezaním hornej časti výhonov sa podporí ich rozvetvenie a kompaktnejší tvar. Veľmi pekne to ukazuje obrázok so žltými šipkami. V mieste rezu sa čoskoro objavia minimálne dva nové výhony, ktoré rastlinu pekne zahustia a znížia jej celkovú výšku.