5 druhov drevín pre suché lokality

Bývate na slnečnom mieste, kde býva často sucho a veľké teplo? Uprednostňujete rastliny, ktoré nevyžadujú mimoriadnu starostlivosť?  Poradíme Vám pár druhov drevín, ktoré takéto podmienky dobre znášajú.

Caragana arborescens ‘Pendula‘ – kragana stromovitá

1.

Caragana arborescens ‘Pendula‘ – kragana stromovitá – je veľmi odolný strom, ktorý sa vysádza aj do najextrémnejších lokalít. Pôvodný druh sa v záhradách pestuje vzácne, významnejší je kultivar ‘Pendula‘, ktorý vytvára nízke stromčeky s previsnutou korunou. Je vhodný aj do malých záhrad, prípadne aj pre pestovanie vo veľkých nádobách.

Perovskia atriplicifolia – perovskia

2.

Perovskia atriplicifolia – perovskia – je nízky drevnatejúci poloker, pôvodom zo Strednej Ázie, kde obýva suché slnečné stráne a údolia. Pestuje sa sortimente niekoľkých vzrastovo menších odrôd. Vyžaduje minimálnu údržbu – a to hlavne začiatkom jari, keď sa staré výhony skracujú na výšku 10-15 cm nad zemou.

Syringa meyeri ‘Palibin‘ – orgován

3.

Syringa meyeri ‘Palibin‘ – orgován – je nízka veľmi kompaktná odroda, je možné ju pestovať i v stromčekovitom tvare. Je to nenáročná, veľmi životaschopná odroda. V čase kvitnutia silno vonia. Niekedy kvitnutie dokáže zopakovať v druhej, ale slabšej vlne. Jeho kompaktnosť sa dá podporiť rezom, ktorý sa prevádza tesne po odkvitnutí.

Rosa hugonis – ruža Hugova

4.

Rosa hugonis – ruža Hugova – pochádza z Číny a Kórei, vytvára mohutné kríky, dorastajúce až do výšky 3-4m. Vyznačuje sa veľmi skorým nástupom kvitnutia, v teplejších oblastiach kvitne už na konci apríla. 

Cotinus coggygria – škumpa vlasatá

5.

Cotinus coggygria – škumpa vlasatá pochádza z oblastí od strednej Ázie až po južnú Európu, severná hranica výskytu zasahuje až na Slovensko. Rastie na suchých až vyprahnutých stráňach. Po zakorenení je mimoriadne odolná. Vytvára veľmi ozdobné súkvetia a súplodia, na jeseň sa vyfarbuje do atraktívnych odtieňov. Pestuje sa v niekoľkých farebných variáciách. Kompaktnejšie kultivary možno pestovať v kvetináčoch a väčších nádobách. Na obrázku je odroda ‘Young Lady‘.