Ako pestovať hortenziu kalinolistú

Hortenzie patria k najpopulárnejším záhradným rastlinám súčasnosti. Existuje niekoľko základných druhov, niektoré nároky majú podobné ale v niečom sa líšia. Hortenzia kalinolistá (Hydrangea macrophylla) patrí k najznámejším, ale zároveň aj najnáročnejším druhom. 

Náročnosť pestovania spočíva najmä v tom, že kvety sa vytvárajú na minuloročných výhonoch – a to približne v ich hornej štvrtine. Pre bohaté kvitnutie je preto dôležité, aby púčiky v tejto časti výhonov prežili zimu bez úhony a nestali sa obeťou nesprávneho rezu.

O hortenziách veľkolistých sa neprávom tvrdí, že sú to rastliny tieňa. Nie je to presné. Správne je, že sú to rastliny vlhkých a humóznych pôd. V prípade dostatočnej vlhkosti pôdy i vzduchu, sa im bude dobre dariť aj na slnečnom mieste – nie avšak v príliš teplých polohách. Optimálna poloha v našich klimatických podmienkach je tam, kde doobeda svieti slnko – a neskôr sa na mieste strieda tieň so svetlom, prípadne zostáva čistý tieň. Určité množstvo svetla podporuje bohatšie kvitnutie.

Pôda pre pestovanie hortenzie by mala byť mierne kyslá (!), s bohatým obsahom humusu. Pri výsadbe nešetrite ani rašelinou, ani kompostom. Lepšie sa vyplatí byť pri výsadbe veľkorysý, než sa opakovane vracať k rastline a prilepšovať jej dodatočne v malých dávkach. Ak chcete krásnu hortenziu, vykopte výsadbovú jamu aspoň 50(70) cm širokú. Jej objem vyplňte zmesou rašeliny, kompostu a vašej pôvodnej zeminy ak nie je extrémne vápenitá. Ak je silne zásaditá – vymeňte ju úplne ako pri výsadbe rododendronov či azaliek.

Rašelina má vplyv na dobrý rast rastliny, kompost je zdrojom živím a dobrým regulátorom udržiavania vlhkosti v pôde. Organické častice v komposte fungujú ako špongia a spomaľujú odparovanie vody z pôdy. Pomer rašeliny a kompostu by mal byť vyrovnaný.

Bohaté kvitnutie v nasledujúcom roku ovplyvní kvalita a množstvo novo vyrastených výhonov. Ak zasadíte hortenziu s mnohými kvetmi, je veľmi pravdepodobné, že veľa nových výhonov v tomto roku nenarastie, to odsunie kvitnutie až o rok neskôr. Je to ťažké, ale pri výsadbách cca do prostriedku leta  sa vyplatí kvety odstrániť, čím sa podporí rast nových výhonov. Pri výsadbách od druhej polovice leta to už význam nemá.

Pre výsadbu hortenzie kalinolistej vyberajte chránenú polohu, mimo mrazové kotliny a mimo miest, kde fúka silný vietor. Pred zimou do rastliny nezasahujte, odkvitnuté súkvetia sa u tohto druhu hortenzie z rastliny odstraňujú veľmi neskoro – obvykle až v období, kedy nové púčiky už ukazujú farbu. Na zálievku voľte mäkkú – najlepšie dažďovú vodu. Zalievajte výdatne, ale nie tak, aby korene hortenzie neustále stáli vo vode.