Astry

Astry – latinsky Aster, tvoria veľmi bohatý rod, ktorý podľa niektorých botanikov obsahuje viac ako 600 druhov. Botanický pohľad na tieto rastliny nie je jednoduchý – nie je to tak veľmi dávno, keď z bohatého rodu Aster bola oddelená veľká skupina druhov pôvodom zo Severnej Ameriky a pomenovaná novým menom – Symphiotrichum. Nespochybňujeme správnosť tohto rozhodnutia, ale treba dodať, že podobné kroky sa v záhradníckom obore neujímajú ľahko. Pôvodné pomenovanie je tak vžité, že nové meno týchto rastlín sa uvádza skôr zriedkavo. Preto sa na pultoch záhradníckych obchodov  tieto rastliny objavujú často ešte pod svojim tradičným menom.

Nech je to ako chce – tieto rastliny sú nádhernou ozdobou jesennej záhrady. Majú najradšej bežné, ale nie príliš vysychajúce pôdy, aspoň stredne hlboké a pokiaľ možno mierne zásadité. Taká je teória, v praktickom živote často prekvapia vyššou toleranciou, než sa od nich čaká. Čo však potrebujú jednoznačne, to je priestor. Hlavne vyššie druhy na malom priestore trpia, alebo nevyniknú. Astry sa výborne kombinujú s druhmi, ktoré kvitnú veľmi skoro, ako sú jarné cibuľoviny, niektoré druhy vyšších letničiek a letných trvaliek (napríklad floxy). Kombinovanie s inými druhmi okrasných rastlín je dôležité. Inak by sa ľahko mohlo stať, že na záhone s astrami by sa objavili kvety až v druhej polovičke leta – a to by bola škoda.

Pri nákupe astier si nechajte poradiť, alebo si dohľadajte dôležité informácie vopred, ešte pred tým, než sa definitívne rozhodnete pre nákup. Rastliny sú totiž schopné vykvitnúť aj v malých kvetináčoch, a to často i vo veľmi mladom veku – pri množení z odrezkov. To môže skreslovať  skutočné rozmery konkrétnej odrody. V niektorých hobby predajniach, alebo predajniach s potravinami  sa občas jesenné astry objavujú aj v iných ročných obdobiach v zvlášť pôvabných a kompaktných tvaroch. Sú to rastliny určené pre aktuálnu výzdobu a sú špeciálne termínované, či dokonca chemicky ošetrené, aby sa dosiahlo požadovaného efektu v správnom čase. Dajú sa bez problémov vysadiť do záhrady, len treba počítať s tým, že časom sa vrátia k svojim pôvodným vlastnostiam – a budú vyzerať inak a kvitnúť v inom období, než tomu bolo pri nákupe.

Výsadbou astier na vlastnú záhradu podporíte pestrosť a jej rozmanitosť na konci sezóny a zároveň ponúknete cenný zdroj potravy včelám a čmeliakom pri ich posledných letoch za obživou.