Bazalka

bazalka Green Ruffless
bazalka v studenej kuchyni

História a pôvod kráľovskej byliny

Jednou z najaromatickejších skupín rastlín je čeľaď hluchavkovité. Patrí sem levanduľa, rozmarýn, tymián, materina dúška – i veľa ďalších veľmi aromatických bylín. Okrem iného aj bazalka, čo je pomerne bohatý rod bylín a polokríkov, celkovo obsahuje okolo 60 druhov, rozšírených v Afrike, Južnej Amerike a Ázii. Bazalka pravá – Ocimum basilicum, ktorá je u nás používaná najviac, pochádza z tropickej strednej a juhovýchodnej Ázie. Prvé zmienky o jej využívaní sú staré okolo 5000 rokov. Napriek aj indickému pôvodu sa v samotnej domovine využíva iba okrajovo. Môže za to jej zaradenie medzi posvätné hinduistické byliny.

V historickom Theofrastovom diele Historia plantarum sa často zmieňuje rastlina okimon, ktorá môže byť práve bazalkou, i keď úplnú istotu tohto tvrdenia nemáme. Zodpovedá tomu popis rastliny a jej vlastnosti. Podľa tohto slova dostala rastlina svoje vedecké meno – Ocimum. Slovo bazalka sa často spojuje s kráľom, alebo s niečím kráľovským – väčšina bežných článkov sa tohto spojenia chytá, aby sa dalo ľahko tvrdiť, že bazalka je kráľovská rastlina. Už v staroveku bazalka rozdeľovala spoločnosť učencov – jedni ju považovali za nebezpečnú, iní ju odporúčali k liečbe mnohých ochorení – napríklad, že má močopudné účinky, či že pôsobí proti letargii.

Liečivé účinky a praktické využitie

Bazalka pôsobí na tráviaci systém a nervový systém, zmierňuje zažívacie problémy. Užíva sa v malom množstve – inak by mohla mať opačný účinok. Nemali by ju konzumovať (zrejme vo väčšom množstve) tehotné ženy. Esenciálny olej z bazalky sa využíva v aromaterapii, i ako aromatizujúci prostriedok v parfumérii a v potravinárstve. Bazalka je vďačnou rastlinou pre opeľovačov, ale tvrdí sa, že keď sa kvitnúca vňať rozotrie na pokožku, má silné repelentné účinky, pri domácom pestovaní vraj odpudzuje muchy. Je výbornou sprievodnou rastlinou napríklad pre rajčiny, ale zlou rastlinou k malinám – má spomalovať ich dozrievanie.

Okrem listov sa dajú využívať aj dozrievajúce plody – ako priame korenie, ktoré sa môže z vňate strhnúť a použiť na dozdobenie a dochutenie šalátov alebo priamo na narezané plátky rajčín.