Budleja

V letnom období očakávame od záhrady veľa farieb a trošku romantiky k tomu. Obe tieto kritéria v plnom rozsahu napĺňa krík, ktorý je stále populárnejší. Je to budleja Davidova, prípadne ešte niekoľko ďalších, menej bežných druhov tohto rodu. 

Pôvodný druh pochádza z Číny, vyznačuje sa ružovo fialovými, nie príliš nápadnými kvetmi. V prípade nových odrôd sú však kvety mimoriadne nápadné. Tie sa objavujú na koncoch výhonov – niekedy bývajú úplne vzpriamené, inokedy sa mierne nakláňajú. Dokonca máme k dispozícii aj odrodu, ktorej kvety sa pôvabne skláňajú skoro celé (‘Wisteria Lane‘). Tvar súkvetí mierne pripomína orgován, preto sa rastlina občas ľudovo označuje ako "letný orgován", niekedy zas ako "motýlí krík", pre veľkú obľubu motýľov.

Bežné odrody dorastajú do výšky až okolo 3 m, spätným rezom sa ale obvykle udržujú nižšie – podľa potreby. Predjarný hlboký rez podporuje rast nových výhonov, ktoré bohato kvitnú. V posledných rokoch sa na trhu postupne začali objavovať odrody nižšieho vzrastu, včítane úplne miniatúrnych kultivarov vhodných pre pestovanie v nádobách.

Pestovanie budlejí nie je náročné, najdôležitejšie zo všetkého je dodržať vysoké nároky týchto kríkov na slnko. Pôda môže byť aj o niečo chudobnejšia na živiny, ale musí byť dobre priepustná. Trvalé mokro je pre budleje nebezpečné, najmä v zimnom období.

Okrem základného druhu sa občas v záhradách objavuje aj skôr kvitnúci druh Budleja alternifolia, či trošku extravagantný druh s nádhernými žltými kvetmi - Budleja weyeriana 'Sungold'.