Drieň obyčajný – Cornus mas

Drieň obyčajný patrí medzi prvé dreviny našej prírody, ktoré rozkvitajú po dlhej zime. V lete si ich všimneme iba sotva, ale v predjarí vždy dávajú o sebe vedieť malými, ale svietivo žltými kvetmi. Sú veľmi cenným zdrojom potravy pre včely, čmeliakov i iný hmyz, jeho kvety sú silne medonosné. 

Z kvetov sa v priebehu leta vytvoria malé plody s jedným semenom, ktoré býva obalené kyslou dužninou. Obvykle sú červenej farby, ale existujú aj odrody so žltými plodmi. Plody drieňa sú jedlé, obvykle sa spracovávajú do džemov, alebo pre  výrobu destilátov. Kedysi sa nakladali do slaného nálevu, čo viedlo k podobnému použitiu aké ponúkajú slané olivy.
Drieň bol hlavne v minulosti mimoriadne cenený aj pre svoje extrémne tvrdé drevo, ktoré sa používalo na výrobu namáhaných prvkov pri výrobe kolies a vozov, ale i všade tam, kde bola tvrdosť dreva dôležitá pre funkčnosť a životnosť drevených nástrojov.
Pri pestovaní vyberte pre drieň slnečné miesto s veľmi dobre priepustnou pôdou, najradšej zásaditej, prípadne neutrálnej reakcie. Ak hodláte pestovať driene hlavne pre plody, vyplatí sa mať v blízkosti aspoň dve odrody, či dva semenáče. U drieňov existuje pomerne veľké množstvo kultivarov, ktoré sú z veľkej časti poľského či ukrajinského pôvodu. V týchto krajinách sa driene oddávna pestovali ako cenné ovocné dreviny. 
Pre drieň vyberajte miesto zodpovedne, v neskoršom veku presádzanie už neznáša príliš dobre. Inak je to dlhoveká drevina, ktorá dokáže prinášať radosť a potešenie mnohým generáciám.