Dyne

dyne na drevenom historickom vozíku

Svetové odrody s jedinečnými vlastnosťami

Jeseň je obdobím zberu, okrem iného patrí tekviciam a dyniam. Pár vám ich predstavíme, i keď určite o nich už toho veľa viete. Pochádzajú z Ameriky, ale mnoho významných odrôd týchto pozoruhodných rastlín bolo vyšľachtené ako v Európe, tak v Ázii. Práve odtiaľ pochádza asi najobľúbenejšia odroda súčasnosti – kultivar Hokkaido. Je to dyňa japonského pôvodu – ale nedajte sa zmiasť, pochádza z ostrova Honšú. Stalo sa tak v štyridsiatych rokoch minulého storočia, pôvodne sa tento kultivar označoval ako Uchiki Kuri. Než sa Uchiki Kuri, alebo ak teda chcete – Hokaido, dostalo do Európy, ubehlo od vyšľachtenia ešte okolo 50 rokov. Je to chutná odroda, ktorá má proti ostatným jednu výhodu navyše – pri tepelnej úprave nie je nutné ju šúpať – konzumuje sa celá aj so šupkou.

Francúzske skvosty a americké návraty

Z južného Francúzska pochádza krásna odroda Musque de Provence. Je farebne veľmi premenlivá – mieša sa v nej farba oranžová so zelenou a je pritom pozoruhodne rebernatá. Plody má veľké, niekedy dorastajú až do hmotnosti okolo 11 kg. Pre veľkú hmotnosť býva obvyklé, že na jednej rastline dozrievajú iba 1-2 plody. Preto sa často v obchodnej sieti predáva na menšie kúsky zabalené vo fólii. Niekedy sa jej vraví, že je to rozprávková dyňa. Je výborná na varenie, pečenie, a niektoré správy tvrdia, že ak sa nakrája na tenké plátky, je jedlá aj za surova.

odroda tekvice Musque de Provence

odroda tekvice Musque de Provence

Tekvica Rouge Vif d´Etampes patrí k najkrajším plodom jesene – vytvára sploštené, mierne rebrovité plody nádhernej, veľmi výraznej oranžovej farby. Bývajú pomerne veľké, najčastejšie dosahujú hmotnosti 8-12 kg, niekedy až 20 kg. Jedná sa o starú francúzsku odrodu, uvádza sa, že bola známa už pred rokom 1800, roku 1883 bola prvý krát vyvezená do Ameriky. Niekedy býva označovaná ako tekvica pútnikov. Niektoré zdroje ju hodnotia iba ako krásnu (a teda i okrasnú tekvicu) nie príliš výraznej chute. Iné zdroje zase tvrdia, že je jedlá a pomerne chutná, najmä pre výrobu polievok alebo do koláčov.

odroda tekvice Rouge Vif d´Etampes

odroda tekvice Rouge Vif d´Etampes

Odroda Butternut, alebo z nemčiny Butternuss, vytvára charakteristické plody s typickou maslovitou konzistenciou dužiny. Býva označovaná ako zimná dyňa, pretože sa vyznačuje mimoriadne dlhou dobou skladovania. Hovorí sa, že bola zámerne vyšľachtená tak, aby sa v malom objeme plodu vytvorila hutná dužina s vysokou nutričnou hodnotou. Ich „malosť" je šľachtiteľským zámerom, aby sa dala dobre manipulovať a prevážať bez zbytočných nákladov.

odroda tekvice Butternut

odroda tekvice Butternut

RADA NA ZÁVER – ak chcete dyne dlhodobo skladovať – vyberajte dobré vyzreté kusy so stopkou. Ideálne sú prvé kusy dozreté na rastline. Skladujte pri bežných bytových teplotách – nikdy nie v chladných a vlhkých pivniciach.