Plody gaultérie pre väčšinu z nás jedovaté nie sú, konzumovať by ju ale určite nemali ľudia, ktorí nesmú zo zdravotných dôvodov užívať lieky typu aspirínu. Pôvodní obyvatelia Severnej Ameriky, kde gaultérie rastú, využívali plody tejto rastliny pre varenie pást, omáčok a príloh k jedlu, treba ale dodať, že ich chuť aj vôňa je veľmi špecifická. Indiáni gaultériu využívali ako cennú liečivú rastlinu. Z listov sa destilovali éterické oleje a vyrábal – a dodnes sa stále vyrába čaj. Gaultéria dokáže tlmiť bolesť a podporovať dýchanie pri fyzicky náročných činnostiach. Olej z listov sa aj v súčasnosti používa pri svalových bolestiach a pri reumatizme.
Západná civilizácia využíva gaultériu v parfumérii, pri výrobe zubných pást, či k dochuteniu špeciálneho piva a cukroviniek.