Gaultéria

V tomto období sa môžete v mnohých predajniach stretávať s rastlinou, ktorú zdobia krásne, nápadne červené plody. Je to gaultéria (Gaultheria), nízka vresovcovitá rastlina pôvodom zo Severnej  Ameriky. Sú to práve jej nápadné červené plody, ktoré vzbudzujú radu otázok. Ta najhlavnejšia sa týka toho, či sú tieto plody jedovaté, jedlé, alebo niekde uprostred. Buďte bez obáv – jedovatá určite nie je, vo svojej domovine má dokonca kredit hodnotnej liečivej rastliny. Máme tu ale jedno veľké „ALE“ – v roku, keď si gaultériu zakúpite, rozhodne s ňou kulinársky a ani liečiteľsky neexperimentujte. Na etikete často nájdeme informáciu o tom, že rastlina nie je určená k jedlu. Predávané rastliny môžu byť ošetrené prípravkom, ktorý podporuje jej kompaktný tvar.

Plody gaultérie pre väčšinu z nás jedovaté nie sú, konzumovať by ju ale určite nemali ľudia, ktorí nesmú zo zdravotných dôvodov užívať lieky typu aspirínu. Pôvodní obyvatelia Severnej Ameriky, kde gaultérie rastú, využívali  plody tejto rastliny pre varenie pást, omáčok a príloh k jedlu, treba ale dodať, že ich chuť aj vôňa je veľmi špecifická. Indiáni gaultériu využívali ako cennú liečivú rastlinu. Z listov sa destilovali éterické oleje a vyrábal – a dodnes sa stále vyrába čaj. Gaultéria dokáže tlmiť bolesť a podporovať dýchanie pri fyzicky náročných činnostiach. Olej z listov sa aj v súčasnosti používa pri svalových bolestiach a pri reumatizme.

Západná civilizácia využíva gaultériu v parfumérii, pri výrobe zubných pást, či k dochuteniu špeciálneho piva a cukroviniek.