Gledíčia - pomerne univerzálny strom

Občas sa v parkoch, ale aj v uliciach miest môžeme stretávať so stromom, ktorý sa trošku podobá agátu, ale štruktúra jeho listov je výrazne jemnejšia. Má zložené listy vytvorené z mnohých malých lístkov. Pochádza zo Severnej Ameriky a pomenovaný bol na počesť nemeckého botanika Johana Gottlieba Gleditscha.

Gledíčia (Gleditschia triacanthos) sa vo svojej prirodzenej botanickej forme vyznačuje veľkými tŕňmi, ktoré vyrastajú na dolných konároch a veľmi často aj priamo na kmeni. Tieto tŕne slúžia ako ochrana pred bylinožravými živočíchmi. Preto sa vo vyšších partiách stromu prakticky nevyskytujú.

Tieto tŕne ale môžu byť nepríjemné aj s užívateľského hľadiska, najmä tam, kde sa pohybujú deti. Našťastie existujú odrody, ktoré sú úplne bez tŕňov (napr. kultivar Inermis), ale bo ich majú malé, či zriedkavé. Taktiež existujú odrody, ktoré sa vyznačujú výrazne iným vyfarbením, než je základný prírodný typ. K najobľúbenejším patrí odroda "Sunburst", ktorá sa vyznačuje žiarivo žltými listami v období pučani. Tie sa neskôr prefarbujú do svetlo zelených odtieňov. Odroda "Rubylace" má mladé listy podfarbené tmavo purpurovým odtieňom.

Plody gledíčie sú veľké, nápadné, tmavo hnedé struky, ktoré sú v jesennom období značnou dekoráciou stromu. Veľmi často sa používajú vo floristike, ako vďačný doplnok do sušených kvetinových dekorácií.

To najdôležitejšie na záver. Gledíčie majú niekoľko veľmi cenných vlastností, ktoré z nich robia cenné stromy. Sú to vitálne dreviny, ktoré obvykle rastú až nad hranicu 15 metrov, s výnimkou kompaktnejšich kultivarov. Dávajú príjemný, riedky tieň, ktorý umožňuje pod korunou stromu život aj iných rastlín. Sú mimoriadne odolné v teplom a suchom prostredí, ale veľmi dobre prosperujú aj v trvale vlhkých pôdach. Je tolerantná k vysokému obsahu vápnika, znáša život v vydláždenom priestore a toleruje vysoké zasolenie pôdy, silný mráz i veterné polohy.