Hamamely

Ríša rastlín občas prináša prekvapenia, nad ktorými nestačíme žasnúť. Týka sa to napríklad zimného kvitnutia niektorých rastlín. Prečo kvitnú práve v zime, keď je výskyt opeľujúceho hmyzu tak málo pravdepodobný? A predsa také druhy existujú, a vedia byť dokonca veľmi pekné.

Do tejto skupiny patria napríklad hamamely (Hamamelis). Kríky, ktoré to s nami ľuďmi nemajú moc ľahké. Najkrajšie sú totiž v čase, kedy sa rastliny príliš nenakupujú. Rozkvitajú podľa druhu a počasia už od decembra do marca. V prírode žije iba niekoľko druhov – a to vo Východnej Ázii a Severnej Amerike.

Pôvodné botanické druhy nie sú  zlé, ale majú svoje chyby. Asi najväčšou je, že uschnuté listy často držia na rastline, čo trošku vadí pri pozorovaní kvetov. Preto sa najčastejšie pestujú krížence dvoch ázijských druhov, ktoré sa označujú ako Hamamelis x intermedia. Okrem iného sa vyznačujú intenzívnejšou farebnosťou kvetov. K dispozícii sú kultivary nielen so žltými, ale aj ružovými, červenými a oranžovými kvetmi. Kvitnúce hamamely sú skvelou okrasou zimnej záhrady. Pri výsadbe počítajte síce s pomalým, ale pomerne mohutným rastom. Väčšina kultivarov býva v dospelosti viac široká, ako vysoká.

Hamamelom sa najlepšie darí v miernom polotieni, na okraji stromových skupín. Majú radi svieže klíma, hlbšiu humóznu pôdu, mierne kyslej pôdnej reakcie. Uprednostňujú vlhké, nevysychavé pôdy. Od väčšiny bežných kríkov sa v jednej veci veľmi líšia. Zatiaľ, čo bežné dreviny sú najkrajšie od začiatku jari do konca vegetácie, tak hamamely v tomto čase skromne čakajú na svoju príležitosť. V lete skoro pripomínajú liesku s obyčajne zelenými listami. S nástupom jesene sa ich listy začnú vyfarbovať, často až do extravagantných odtieňov zmesi žltej, oranžovej i červenej farby.

Vďaka hamamelom dokážeme predĺžiť efekt krásnej záhrady aj na obdobie, kedy farieb už býva vonku k dispozícii iba poskromne.