Hortenzia dubolistá – Hydrangea quercifolia

stojí trošku v tieni známejších druhov hortenzií. Pochádza zo Severnej Ameriky a je v porovnaní s iným druhmi úplne iná, jedinečná. Vyznačuje sa veľmi charakteristickými listami, ktoré sa – ako názov výstižne naznačuje – podobajú listom niektorých amerických dubov. Sú kožovité, pomerne veľké, laločnaté. Typickou vlastnosťou hortenzie dubolistej je veľmi neskoré opadávanie listov. Tie sa na jeseň vyfarbujú do pomerne výrazných vínových odtieňov, čím tento druh zostáva atraktívny aj v neskorej jeseni.

Hortenzia dubolistá dorastá bežne do výšky okolo 150 cm, ale niektoré staré kusy môžu dosiahnuť až dvojnásobnej výšky. Vo svojej domovine je to typický podrastový ker, nad ktorým sa týči riedka klenba stromov. Zo všetkého najviac jej vyhovuje jemný polotieň. V hlbokom tieni prežíva, ale kvitne málo a slabo na jeseň vyfarbuje. Naopak priame slnko znáša pomerne dobre, pokiaľ rastie v nevysychajúcom substráte. Ten by mal byť dobre priepustný, s vysokým obsahom humusu, mierne kyslý. Hortenzia dubolistá patrí zo všetkých bežne dostupných druhov k najtolerantnejším z hľadiska kvality pôdy. Pomerne dobre dokáže prežiť aj v piesčitých pôdach, pokiaľ sa jej zabezpečí stály prísun vlahy.  

Hortenzia dubolistá je dobrým tipom aj pre začínajúcich pestovateľov. Kvitne na starších výhonoch, ale za normálnych okolností sa nereže tak intenzívne ako ostatné druhy. Iba v prípadoch, že sa niektoré konáre dostávajú, kde to nie je žiadúce, je možné ich rezať. U starších rastlín je možné niektoré výhony odstrániť za účelom  presvetlenia, obvykle to bývajú staré konáre, ktoré už nevyzerajú dobre na prvý pohľad.