Imelo

Čo by ste povedali, koľko druhov imela existuje? U nás rastie iba jeden – imelo biele, ale svetová flóra sa môže pochváliť bohatou zbierkou druhov.  Uvádza sa, že rod imelo (Viscum) má okolo 100 druhov. Sú to väčšinou rastliny tropické, teplomilné rastliny, často veľmi prísne špecializované na malý okruh hostiteľov.

Imelá sú obvykle poloparazitické organizmy naviazané na život iných rastlín. Majú chlorofyl, takže energiu si vyrábajú svojpomocne, ale vodu a živiny získavajú na úkor iných rastlín. Zďaleka nie všetky imelá vyzerajú ako to naše. K najkurióznejším druhom patrí imelo najmenšie – Viscum minimum, ktoré rastie na niektorých druhoch prýštcov (Euphorbia), ale v zbierkach sa občas dostáva aj na kaktusy. Je ozaj malinkaté – vytvára len nepatrné šupinky na tele hostiteľa. Každá rastlina vytvára len jeden kvet, z ktorého sa môže vyvinúť jediný červený plod veľký niekoľko mm.

Imelo biele je našou pôvodnou rastlinou, je rozšírené takmer po celej Európe až po západnú Áziu a Himaláje. Je to dvojdomá rastlina – čo znamená, že niektoré jedince sú samčie a iné samičie. Aby mohli vznikať atraktívne biele plody, musia sa v blízkosti vyskytovať rastliny oboch pohlaví. Imelo sa stalo jedným z tradičným symbolom Vianoc pre jeho stálozelené listy. Naši predkovia stálozelené rastliny vnímali obvykle s veľkou úctou a obdivom práve preto, že prejavovali vysokú vitalitu aj v priebehu krutej zimy. Preto bolo imelo opradené celou radou povestí a povier. V stredoveku bolo za najcennejšie považované imelo rastúce na jabloni, bolo vnímané ako všeliek a s veľkou úctou používané k liečbe rôznych chorôb .

Jabloň je jeden zo stromov, kde je možné pestovať imelo zámerne. Pre zdravý strom by jedna či dve rastliny imela nemala byť zásadným problémom. Imelo sa pestuje tak, že sa nazbierajú čerstvé, nezaschnuté bobule a semienka sa vložia do medzier medzi konármi, prípadne sa nožom urobí malý zárez do kôry a semeno sa tam vloží a zatlačí. Bobule na vianočnom imele často nebývajú plnohodnotne zrelé, lepšie je pre tento účel získať plody až na konci zimy.

Konár pre pestovanie imela by mal mať obvod minimálne 10 cm, strom by mal mať aspoň 15 rokov, aby ho imelo príliš neoslabovalo. Pre pestovanie sa lepšie hodia horné partie stromu, kde bude viac svetla.

Klíčivosť semien nemusí byť príliš dobrá, treba "vysievať" viac semien pre vyššiu pravdepodobnosť úspechu. Ak túžite mať imelo s bobuľkami budete potrebovať aspoň jednu samčiu a jednu samičiu rastlinu. To sa dopredu ale žiaľ poznať nedá. Nie že by sa pestovanie imela malo stať koníčkom väčšiny záhradkárov, to si určite nemyslíme. Je to ale možné, a pre zvedavé záhradnícke duše to môže byť aj zaujímavé a poučné. A to sme vám milí priatelia chceli dať vedieť. Užite si krásy Vianoc a lepších stránok zimy. A dívajte sa aj do korún stromov, možno tých zázrakov prírody uvidíte oveľa viac.