Jarabiny

Pri hľadaní správneho stromu do záhrady často cítime, ako neľahké je vybrať ten najlepší z najlepších. Pritom sortiment stromov nie je nijak malý, vybrať sa dá takmer pre každú situáciu. Pri voľbe stromu pre rodinnú záhradu je najväčšou prekážkou vlastná spútanosť predsudkami a niekedy aj aktuálnymi trendami. 

Dlhodobo sa na vrchole slávy udržujú stromy s malou korunou, ako javory, katalpy, kompaktné agáty... Vnímanie stromov sa ale pomaly mení. Možno na tom majú podiel zmeny v počasí a stále vyššie letné teploty. Užívatelia záhrad sa často hlásia s novými požiadavkami – chceme väčší tieň, ale nie príliš veľký strom. Aj takéto prianie je splniteľné – napríklad keď „o pomoc“ požiadame jarabiny.

Jarabiny (Sorbus) patria do čeľade ružovitých, reprezentuje ich viac ako stovka rôznych druhov. Z botanického hľadiska je to pomerne komplikovaná skupina drevín – pomerne ľahko sa medzi sebou krížia, čo botanikom komplikuje ich prácu. My záhradníci to vnímame inak, aspoň máme k dispozícii typy stromov, ktoré sa prejavujú inak, než prírodné druhy vo voľnej prírode.

Medzi jarabinami sa nájdu aj veľké stromy, tie najbežnejšie a najdostupnejšie však dorastajú do príjemnej veľkosti od 4 do 7 metrov. Medzi jarabinami sa nájdu druhy aj do chladnejších a vlhkých oblastí, ale aj do teplých nížinných lokalít (jarabina brekyňová, jarabina mukyňová, jarabina oskorušová). 

Efekt jarabín je veľmi rozmanitý – na jar obvykle bohato kvitnú a sú zdrojom obživy pre hmyz. V letnom období dávajú stredne hustý tieň, ale inak mimoriadne nápadné v tomto období obvykle nebývajú. V jesennom čase ale jarabiny žiaria novými efektmi. Väčšina z nich na jeseň pekne vyfarbuje do žltých až oranžových odtieňov. Najsilnejší efekt jarabín ale spočíva v ich plodoch. Podľa odrody môžu byť veľmi rozmanité – biele, ružové, oranžové, červené až purpurové. Takmer všetky sú veľkou pochúťkou pre niektoré druhy vtákov.

Pestovanie jarabín nie je zložité, ale jednu vec treba mať na pamäti. V začiatku rastu na novej lokalite dlhšie zakoreňujú. V prvom až druhom roku môžete mať pocit, že nechcú rásť. Rastú ale v zemi – korene sú veľmi aktívne, ale nadzemná časť si dáva trošku načas. V nasledujúcich rokoch túto malú stratu rýchlo dobehnú.