Je čas na letnenie izbových rastlín

Slovo letnenie znie trochu záhadne a možno ani nepatrí do spisovného slovníka slovenčiny. Je ale výstižné a stále častejšie používané. Je to rýdzo záhradnícky termín, ktorý sa viaže k prenášaniu izbových rastlín z miestností pod otvorené nebo. Toto prenášanie sa robí v najteplejšom období roka – preto je to letnenie.

Týka sa to väčšiny subtropických rastlín, ktoré bežne pestujeme v našich interiéroch. Pre letnenie sú vhodné citrusy, kaktusy, sukulenty i niektoré druhy orchideí. Tiež môžeme letniť  mnoho druhov bromélií, ktorým pobyt vonku v lete veľmi prospieva, ale i celý rad ďalších druhov izbových kvetín.

Dôvodov pre letné pestovanie exotických druhov je viac. Väčšina takto pestovaných rastlín ocení pobyt na čerstvom vzduchu, občasné spláchnutie listov letným dažďom – ale hlavne – striedanie vyšších denných a nižších nočných teplôt. Pre niektoré rastliny je to len príjemná zmena, pre iné ale absolútna podmienka pre založenie kvetov. Do tejto skupiny patria orchidey rodu Cymbidium. Mnohé z bežne pestovaných kultivarov vychádzajú z horských  druhov, kde je práve tento rytmus stiedania teplôt úplne prirodzený. Bez striedania teplôt väčšina odrôd cymbídií nedokáže vôbec vykvitnúť. Ďalšou podmienkou dobrého rastu a kvitnutia je pravidelné prúdenie vzduchu okolo rastlín. Preto sa cymbídia odporúča zavesiť do koruny listnatého stromu, ktorý rastlinám ešte navyše ponúka komfort optimálnych svetelných podmienok.

Letnenie má ešte jeden výrazný dopad na rastliny – pri prenesení z interiéru von dochádza k prirodzenú úbytku niektorých škodcov, ktoré sú zvyknuté na mierne podmienky bytového prostredia. V prípade potreby je jednoduchšie proti škodcom zasiahnuť aj chemicky. Tento spôsob ochrany rastlín celkom prirodzene neradi uplatňujeme v bytovom prostredí našich domovov.

Pri letnení izbových rastlín dajte pozor na popálenie rastlín príliš silným slnečným svitom. Obvykle najlepšie miesto pre väčšinu druhov nájdeme v miernom, alebo striedavom polotieni.