Je čas na výsevy hrachorov

Hrachor voňavý – Lathyrus odoratus je jednoročná, popínavá rastlina pestovaná pre krásne farebné a príjemne voňavé kvety. V našich končinách ešte nie je celkom objavená a docenená, ale možno sa to zmení. Asi by to stálo za to, pretože prostredníctvom hrachorov sa dá na záhradách podporiť tak žiadaná atmosféra romantického vidieka, či tzv. babičkiných záhrad. Môžeme ich síce vysádzať aj k plotom, ale zďaleka nielen tam. Ak si z obyčajného prútia (teraz je pre to najlepší čas) vyrobíte jednoduché opory, popínavé hrachory môžete mať umiestnené aj v trvalkovom záhone, či dokonca medzi zeleninou, čím dosiahnete krásny vertikálny efekt.

Ak si chcete vypestovať vlastné hrachory, treba dodržať niekoľko pravidiel. Hlavne treba pamätať na to, že tieto nežné kvetiny neznášajú pikýrovanie. Vysieva sa preto do jednotlivých kvetináčov po 2-4 semienkach. Ak ich vyklíči viac, necháva sa iba jedna – maximálne dve najsilnejšie rastliny v kvetináči.

Krátko po vyklíčení je ideálne preniesť kvetináče s mladými rastlinami na chladnejšie, ale svetlé miesto, ideálne kde teplota cez deň nebude vyššia ako 16-18 °C.  V týchto podmienkach mladé rastliny rastú pomalšie a nebývajú krehké a vytiahnuté, ako pri bežnej izbovej teplote. Za druhým až tretím listom možné mladé hrachory zaštipnúť. To podporí už mladé rastliny k rýchlemu rozvetveniu.

Na záhrade vyberte pre hrachor miesto na plnom slnku, ale pokiaľ možno nie príliš suché. Hrachorom je najlepšie na trošku chladnejšom mieste. Na veľmi teplom mieste rýchlo rastú, ale aj pomerne rýchlo odkvitajú. Ak si chcete zachovať krásu hrachorov po čo najdlhší, nenechajte rastlinu v žiadnom prípade vytvárať plody. Hneď po odkvitnutí strihajte súkvetia, aby sa o tvorbu plodov ani nezačali snažiť. Hrachory nemusíte ľutovať, kvety si smelo môžete rezať aj do vázy – vydržia tam pomerne dlho svieže a voňavé.