Jednoročné balkónové rastliny

Pestovanie letničiek v nádobách na terasách, balkónoch a okenných parapetoch  patrí už roky k štandardom  kultúrneho bývania. Prostredníctvom kvetov si zvyšujeme kvalitu života a prinášame radosť a krásu do svojich obydlí. Krása je dôležitá, ale nie je jediná. Kvety sú zdrojom potravy pre opeľovačov i miestom úkrytu mnohých hmyzích druhov. Pri tejto informácii by sme nemali prepadať panike – svet hmyzu má v prírode dôležité postavenie a je pre ňu rovnako dôležitý ako iné organizmy.

Aj keď sa zdá pestovanie letničiek a balkónových rastlín ako jednoduchá disciplína, pre úspech treba predsa aspoň niečo urobiť. Na niektoré úkony musíme myslieť už pri výsadbe do nádob, iné nás čakajú až v priebehu pestovania. Tu sú pre vás zobrazené prehľadne – od začiatku pestovateľského cyklu až po jeho koniec.

  • Rastliny pre výsadbu do nádob vyberajte podľa nárokov na svetlo. Svetlomilných je väčšina, pre polotieň a tieň sa hodia napríklad rody Begonia, Impatiens, Fuchsia...
  • Pri výbere nádoby skontrolujte veľkosť a množstvo odtokových otvorov – pri výsadbe dbajte na to, aby nedošlo k ich upchatiu.
  • Materiál, ale aj farba nádoby dokáže ovplyvniť, do akej miery sa bude substrát prehrievať a ako rýchlo bude vysychať. Kovové a hlavne betónové nádoby rýchlejšie kumulujú teplo a rastliny v nich pestované bude treba polievať častejšie. Terakotové nádoby vysychajú rýchlejšie ako nádoby plastové.
  • Rastliny v nádobách zalievajte výdatne, pred každou zálievkou ale nechajte substrát mierne preschnúť.
  • Ideálna doba pre zalievanie je skoro ráno, prijateľný je i večerný termín. Ak zalievate večer, snažte sa všetko robiť tak, aby listy zostali suché – znížite tým riziko infekcie hubovými chorobami.
  • Rastliny v nádobách majú obmedzené možnosti získavania živín, v priebehu vegetácie pravidelne prihnojujte. Podľa druhu  a nárokov prihnojujte raz za 4-10 dní.
  • Odstraňujte pravidelné odkvitnuté kvety. Robí sa to preto, aby rastliny nevytvorili semená. Ak ich vytvoria, ich ochota ku kvitnutiu sa zníži.
  • Ak budete prihnojovať, nemalo by to byť nikdy na úplne suchú pôdu. Najprv substrát mierne zalejte, po chvíli môžete prihnojovať.
  • Najmä v horúcom lete sa stáva, že niektoré druhy letničiek chcú trošku predčasne ukončiť svoju vegetáciu, alebo vyzerajú veľmi nevzhľadne. Nebojte sa ich hlboko (o polovicu až dve tretiny) zrezať a mierne prihnojte. Je veľká nádej, že rastlinám narastú úplne nové výhony a rýchlo zregenerujú do optimálneho stavu.