Kalina japonská

Kalinu japonskú (Viburnum plicatum) možno v záhradníctve prehliadnete – ak práve nekvitne, v kvetináči môže pôsobiť pomerne nenápadne. Keď sa ale vysadí do voľnej pôdy, všetko sa zmení ako mávnutím čarovného prútika. 

Kalina japonská je extravagantný krík, ktorý vo väčšine prípadov dorastá do väčšej šírky, než akú dosahuje výšku. Má konáre dvoch typov – jedni rastú kolmo hore – a z nich vyrastajú ďalšie, ktoré sa vyznačujú horizontálnym smerom rastu. V období kvitnutia sa tento efekt znásobuje – a je úžasný. Kvety tejto kaliny nie sú príliš veľké, ale vždy bývajú pri sebe v bohatých súkvetiach, takže aj z diaľky je nepehliadnuteľná. Ku kaline japonskej sa ale vyplatí pristúpiť i bližšie a potešiť sa jej úchvatnou krásou detailu.

Kalina japonská preferuje hlbšiu, živnú, mierne kyslú, dobre priepustnú pôdu na vlhšom mieste. Je dostatočne mrazuvzdorná a nekonfliktná, nesvedčí jej horúce a suché stanovište. Väčšina kultivarov vyžaduje dostatok priestoru, hlavne na šírku. V jej prirodzenosti spočíva jej hlavný efekt, je možné odstrihnúť konár, ktorý zasahuje nevhodným smerom, ale zásadnejšie tvarovanie  rastlinu viac poškodzuje, než by jej pomáhalo. Niektoré odrody vytvárajú koncom leta veľmi pekné, červené dekoratívne plody. Na jeseň sa jej lístie sfarbuje do pekných vínovo červených odtieňov.