Od divokej rastliny k svetovej zelenine
Hlávková kapusta patrí k najstarším zeleninám Európy, severnej Afriky a západnej Ázie. Je to typická stredomorská rastlina, ktorá je využívaná človekom pravdepodobne okolo 4000 rokov. Domestikácia kapusty sa odhaduje na obdobie približne tisíc rokov pred našim letopočtom. Kapusta, akú poznáme dnes je výsledkom selekcií a neskôr cieľavedomého šľachtenia, vo voľnej prírode sa nikdy v hlávkovej forme nevyskytovala.
Kapusta oddávna patrila k najdôležitejším potravinám, najmä chudobnejších skupín obyvateľstva. V stredoveku patrila spolu s cibuľou k najdôležitejšej zelenine vôbec. Najcennejšou vlastnosťou kapusty a cibule je okrem výživových vlastností ich dlhá trvanlivosť, schopnosť prevážania na dlhé vzdialenosti a jednoduchého konzervovania.








