Kapustové zaujímavosti

Od divokej rastliny k svetovej zelenine

Hlávková kapusta patrí k najstarším zeleninám Európy, severnej Afriky a západnej Ázie. Je to typická stredomorská rastlina, ktorá je využívaná človekom pravdepodobne okolo 4000 rokov. Domestikácia kapusty sa odhaduje na obdobie približne tisíc rokov pred našim letopočtom. Kapusta, akú poznáme dnes je výsledkom selekcií a neskôr cieľavedomého šľachtenia, vo voľnej prírode sa nikdy v hlávkovej forme nevyskytovala.

Kapusta oddávna patrila k najdôležitejším potravinám, najmä chudobnejších skupín obyvateľstva. V stredoveku patrila spolu s cibuľou k najdôležitejšej zelenine vôbec. Najcennejšou vlastnosťou kapusty a cibule je okrem výživových vlastností ich dlhá trvanlivosť, schopnosť prevážania na dlhé vzdialenosti a jednoduchého konzervovania.

Globálna produkcia a zdravotné benefity

Globálna svetová produkcia hlávkovej kapusty mierne presahuje hodnotu 70 miliónov ton. Takmer polovicu svetovej produkcie zabezpečuje Čína, ďalšie priečky patria Indii, Rusku, Kórei a Ukrajine. Kapusta sa pestuje vo viacer než 150 krajín sveta, najmenšiu popularitu má v krajinách Južnej Ameriky.

Hlávková kapusta ponúka radu výživových i zdravotných benefitov. Jej listy obsahujú veľmi nízke až žiadne hodnoty cukrov a soli, naopak sú bohatým zdrojom vlákniny, bielkovín a vitamínov C a K, ktoré sú pre organizmus dostupné najmä v čerstvom, surovom stave. Látky obsiahnuté v listoch hlávkovej kapusty podporujú imunitný systém a pôsobia proti zápalovo. Kapusta je výbornou potravinou pre diabetikov, navyše podporuje tráviaci systém. Niektoré štúdie tvrdia, že kapusta sa môže podieľať na znižovaní krvného tlaku.