Koniec júna – magické obdobie

Je stará známa pravda, že „svätojánska noc“ – teda noc z 24. na 25. júna sa považuje za magický čas. Okrem iného – podľa celej rady povestí sa v tomto čase odporúčalo zbierať liečivé byliny, lebo ich sila mala práve v tomto čase dosahovať vrcholu. Ťažko objektívne súdiť, či sa tak deje iba týchto pár hodín, ale stále sa ukazuje, že koniec júna je v našich klimatických podmienkach pre mnoho rastlín tým najšťastnejším obdobím. Je to obdobie vrcholiaceho rastu, ktoré doplňuje intenzívne kvitnutie mnohých záhradných rastlín, okrasných aj úžitkových. 

Ak by sme chceli pragmaticky vyhodnotiť toto obdobie bez použitia slov magický, čarovný, nadprirodzený...dalo by sa to aj inak. V tomto čase ubúda vzdušnej vlhkosti, je príjemné teplo – ale často ešte nie tak silné, aby rastliny trpeli na úpal a sucho. Prelom júna a júla je preto ideálnym obdobím na všetky veľké zásahy do rastliny – na tvarovanie, zastrihovanie, zmenšovanie koruny apod. Koniec školského roka je časom strihania živých plotov – v tomto čase to dobre zvládajú všetky druhy rastlín (pred začiatkom tvarovania sa len presvedčte, či v živom plote nie je aktívne hniezdo s mladými). Ak ste v priebehu roka zabudli na rastlinách vykonať nejaký zásadný úkon, teraz by to malo ísť bez veľkého rizika.

Ak ale budete zasahovať do drevín, ktoré často trpia na hubové choroby (katalpa, ázijské javory), vyplatí sa určite vydezinfikovať svoje náradie – ideálne nad plameňom sviečky, alebo liehom. V prípade ázijských javorov sa v tomto čase dá zaobísť aj bez nožníc, zvlášť ak ide iba o skracovanie výhonov. V tomto čase sú v stave, kedy sú krehké a dobre sa lámu. Konáriky javorov stačí zľahka chytiť do oboch rúk a zlomiť. Týmto sa dá dosiahnuť nielen skrátenie výhonov, ale často aj ich nový rast a bohatšie rozkonárenie. Možno to znie úsmevne, ale ručné zalamovanie výhonov je rovnako účinné, ale oveľa bezpečnejšie ako strihanie nožnicami.

Rastliny, do ktorých sa zasiahne v tomto čase, obvykle ochotne regenerujú – a čo je dôležité – že výhony, ktoré teraz iba začnú rásť, majú reálnu šancu do konca leta vyrásť a dokonale vyzrieť tak, aby vyzreli a dobre prečkali zimu. 

A keď už budete v tom pracovnom nadšení, nezabudnite ostrihať práve odkvitajúce trvalky. V niektorých prípadoch ich dokonca motivujete k novému kvitnutiu (kocúrniky, šalvie ...) inak ich ochránite od vyčerpávajúcej tvorby plodov a dosiahnete rastu nových listov a značného vylepšenia vzhľadu. Za odstránenie starých listov budú určite veľmi vďačné kostihoje, alchemilky, medovky i iné bylinky. Veľký zmysel dáva aj rez niektorých kríkov, ktoré práve v tomto čase odkvitajú. Týka sa to napríklad nízkych japonských tavoľníkov. Ich hnednúce plody žiadnu krásu neprinesú, ale keď sa mierne zostrihnú, začnú znovu rašiť a vrátia sa tak k svojej jarnej kráse.