Kosatce

Kosatce patria k tradičným, často pestovaným rastlinám. Ich botanické členenie je pomerne zložité, pre bežnú potrebu postačí vedieť, že sú veľmi rozmanité, a to nielen vzhľadom, ale aj nárokmi na prostredie. V tejto veci sa môžu dramaticky líšiť. Existujú druhy, ktoré rastú  výhradne na extrémne suchých lokalitách, v bežných záhradných pôdach i v trvalo zamokrených územiach na brehoch rybníkov, či dokonca priamo vo vodnej hladine.

fialové kosatce

Celkovo existuje okolo 300 botanických druhov a ťažko odhadnuteľné množstvo záhradných kultivarov. Vedecky sa kosatce označujú slovom Iris, čo bola podľa gréckej mytológie bohyňa dúhy. Meno rastline podľa nej pridelil grécky lekár Hippokrates. Už v antickom Grécku sa kosatce hojne pestovali, verilo sa totižto, že práve tieto kvety umožnia púť ľudskej duše do podsvetia. Úplné začiatky pestovania kosatcov vedú na Blízky východ, asi do obdobia pred 7000 rokov. Historických záznamov o kosatcoch existuje prekvapivo veľa. Jeden z nich dokonca tvrdí, že kosatce boli súčasťou vojnovej koristi faraóna Thutmosa z obdobia tzv. sýrskych vojen.

Mnohé kosatce (ale nie všetky) majú okrem estetického využitia aj radu praktických užití. Niektoré sa považujú za liečivé rastliny, používali sa v ľudovom liečiteľstve napr. pri liečbe chorôb dýchacích ciest, či pri potrebe mierniť bolesti zubov. Iné druhy kosatcov sa využívajú v starostlivosti o pokožku, či ako zdroje žltého či čierneho prírodného farbiva. Niektoré prírodné národy (napr. na Aljaške) zbierajú a pražia semená kosatcov a používajú ich ako náhradu kávy.

Schopnosti kosatcov najviac ale oceníme v záhradnej tvorbe. Vďaka rozmanitosti rodu nájdeme medzi nimi druhy vhodné pre úplne rozdielne situácie. Či už si vyberieme ozajstné kosatce, alebo ich veľmi blízko príbuzné typy, vždy sa budeme musieť zmieriť s jednou veľmi typickou vlastnosťou – a to je pomerne krátka doba kvitnutia. Úspech pestovania kosatcov nespočíva teda iba v správnej výsadbe a starostlivosti, ale aj v umení kombinovať ich s inými druhmi rastlín pre zabezpečenie čo najdlhšie trvajúcich okrasných efektov