Mak v okrasných záhradách

Asi nebude veľa rastlín, ktoré majú tak široký záber využitia ako maky. Sú to cenné hospodárske rastliny, s veľkým presahom do mnohých ľudských činností – od potravinárstva, cez ľudové liečiteľstvo, farmáciu, až po to, čo nás zo všetkého zaujíma najviac – jeho využitie v okrasných záhradách. Jeho kvety majú krátky život, ale za tú dobu čo sú v kondícii, vedia narobiť veľa krásy.

Týka sa to makov jednoročných, vytrvalých, ale i rastlín, ktoré sú  s makmi v blízkom príbuzenskom vzťahu. Aj pre nás najbežnejší – mak siaty, sa nájde uplatnenie v okrasných záhradách. Dá sa vysadiť do letničkových záhonov, ale aj do záhonov trvalkových či kombinovaných.

Stačí ich na počet neveľké množstvo a už sú vidieť. Veľmi ľahko sa  vysemeňujú a zostávajú na záhone aj keď to zdanlivo nevieme či nechceme  ovplyvniť. Pre tento účel sa dá použiť aj potravinársky mak siaty, ktorý je v dobe kvitnutia veľmi dekoratívny. Jednoročné maky sa dajú pestovať aj samostatne – ich efekt je prenikavý, žiaľ veľmi krátky. Preto sa častejšie objavujú v rôznych letničkových zmesiach, kde ich po odkvitnutí nahradzujú iné druhy rastlín. Ak by ste chceli efekt jednoročných makov dostať na vlastnú záhradu, vysievať ich môžete už koncom leta. Maky sa zle presádzajú, preto je dobré siať ich tam, kde majú zostať. Vysievajte na čistú pôdu, bez kôry či mulčovacích textílií. Nezasypávajte ich, len mierne polejte. O ostatné sa už postará príroda. Veľká časť semien vyklíči pomerne rýchlo koncom leta, mladé rastliny do začiatku zimy spevnejú, dobre prezimujú a na jar budú pokračovať v raste.

Vytrvalé druhy makov sa používajú hlavne v stredných partiách trvalkových záhonov. Jedná sa väčšinou krížence zo skupiny maku východného a maku záhradného. Pestujú sa pre veľké, žiarivé kvety. Ich trvanlivosť je ale rovnako krátka, ako u jednoročných makov. Vytrvalé maky preferujú sviežu, hlbšiu, mierne vlhkú pôdu. Tiež sa veľmi zle presádzajú, preto treba hneď pri výsadbe dobre premyslieť, kam si ich vysadíte. Druhým dôležitým krokom je dobre vymyslieť sortiment rastlín, ktoré budú rásť v bezprostrednej blízkosti makov, aby miesto bolo zaujímavé ešte pred kvitnutím makov aj po ich odkvitnutí.