Menej známe kvitnúce kríky predjaria

V období, kedy pomaly končí vláda zimy a nastupuje jar, smerujeme naše pohľady na povrch pôdy, kde sa objavujú prvé cibuľoviny, kvety pečeňovníkov a pľúcnikov. Túžobne tieto kvety očakávame, aby do našich duší vniesli optimizmus a novú radosť.

Za určitých okolností ale môžeme rovnako silnú nádej vložiť aj do kvitnúcich kríkov, ktoré v tomto období už môžu bohato kvitnúť. Niektoré z nich vám predstavíme v krátkom výbere. Nemusia byť všetky z nich bežne dostupné, ale príležitostne sa dajú zohnať. Aby sme vám ich mohli v budúcnosti ponúknuť, musíte najprv o nich niečo vedieť.

Kalina – Viburnum tinus ‘Eve Price‘ – je stálozelený druh veľmi kompaktného rastu, dorastá do výšky okolo 120-150 cm. Má tmavé listy zdravej farby a od jesene ju zdobia kvetné púčiky červenej farby, ktoré sa skoro z jari otvárajú do bielych kvetov, ktorých býva často na rastline veľké množstvo. Ak je vysadená na mieste chránenom od zimného slnka, vykazuje veľmi vysokú odolnosť aj proti silným mrazom.

Zimovec – Chimonanthus je v lete úplne nenápadný zelený krík, ktorý všetku svoju silu a eleganciu nasmeroval do obdobia na prelome zimy a jari. Pochádza z Číny, kde tvorí mohutné kríky. V našich podmienkach budeme radi, keď sa výškovo dostane cez hranicu 2 m. Pestuje sa pre nežné a veľmi voňavé kvety pastelovo žltej farby. Vyžaduje zásadité, hlboké pôdy a chránené stanovište.

Edgeworthia – je zaujímavý menší ker pôvodom z Číny a Japonska. Je opadavý a rozkvitá na konci zemi žlto bielymi kvetmi. Vytvára veľmi charakteristickú textúru, ktorou je ozdobný aj v bezlistom stave. Často sa označuje ako papierový strom či krík, lebo z jeho kôry sa získava vlákno okrem iného vhodné i na výrobu papiera. Vyžaduje teplé a  chránené polohy, uvádza sa, že krátkodobo vydrží pokles teploty až ku hranici - 15°C.

Zemolez voňavý – Lonicera fragrantissima – nie je ani tak menej známy, ako trošku zabudnutý. V 70. a 80. rokoch sa pestoval bežne a vysádzal sa do verejnej zelene. Mimoriadnu popularitu si ale udržuje v Anglicku, kde je milovaný pre kombináciu nežných bielych kvetov a ich silnej vône. Je to skromná, dobre odolná drevina pre slnečné a polotienisté lokality.

Sarcococca – je pomerne  nízky, zato široko rozložitý stálezelený krík blízko príbuzný buxusom. Tento rod pochádza zo strednej Ázie, výskyt niektorých druhov a typov občas zasahuje až do drsnejších oblastí predhoria Himalájí. Je to rastlina vlhkých lesov, kde rastie v tienistých až polotienistých lokalitách. Zvláda krátkodobý pokles teplôt až hlboko pod -20°C, nesmie byť ale vystavený zimnému slnku. Po prípadnom poškodení dobre regeneruje zo spodných častí. Koncom zimy kvitne nie príliš nápadnými, ale veľmi voňavými kvetmi.

Stachyurus – je v našom výbere ďalším kríkom z Číny. Dorastá do výšky 2,5 – 3 m, v našich podmienkach často menej. Vyznačuje sa najmä mimoriadne dekoratívnymi korálkovitými súkvetiami, ktoré rozkvitajú skoro, ešte pred pučaním listov. Vyžaduje mierny polotieň a kyslú, neustále vlhkú (avšak nie zamokrenú) pôdu s vysokým obsahom humusu. Mladé rastliny môžu byť na mrazy citlivé, po dobrom zakorenení by mal prežiť bez problémov aj v chladnejších oblastiach.