Menšie ihličnany v šedo-strieborných farbách

Stálozelené rastliny si neustále udržujú svoju popularitu. Vyzerajú dobre po celý rok, ideálna doba pre ich vyniknutie nastáva od konca jesene. Špecifickú skupinu tvoria ihličnany, ktoré obvykle označujeme ako „strieborné“. Nie je to úplne najpresnejšie označenie, ale všetci vedia, o čo ide. Tieto ihličnany majú v záhradách stále miesto. Strieborná, alebo šedo zelená farba je dosť výstredná, je ťažké si ju nevšimnúť. Patrí do skupiny tzv. studených farieb, dobre sa kombinuje s bielymi i ružovými odtieňmi, ale aj s farbami hnedých tónov.

Pred výsadbou na záhradu je vhodné uvedomiť si, čo od rastliny očakávame a do akej veľkosti má dorásť. Ak toto vieme, smelo sa môžeme venovať nákupu a hľadaniu našej vyvolenej rastliny. V záplave bohatých ponúk to býva niekedy náročné – vybrať nielen krásnu rastlinu, ale aby splňovala aj ostatné podmienky – hlavne očakávaný tvar a finálnu výšku. Nebýva to niekedy jednoduché. V súvislosti s ihličnanmi, ktoré by okrem iného mohli plniť aj funkciu vianočného stromčeka, často počúvame, že by mal byť súmerný, nie príliš drahý – a že by mal rýchlo vyrásť do dvoch až troch metrov a ďalej by rásť už nemal. Tak taká rastlina žiaľ neexistuje. Ak rastie rýchlo, znamená to, že v troch metroch sa určite nezastaví. Ak sa má zastaviť v troch metroch, bude to znamenie, že jej to bude trvať veľmi dlho. Pomaly rastúce ihličnany dostupné vo väčších veľkostiach bývajú pri predaji pomerne staré – a to sa musí zákonite prejaviť aj na cene.

Aby ste sa trošku lepšie zorientovali v  ponukách, máme pre vás pár tipov pre ľahšie rozhodovanie. Vybrali sme pre vás niekoľko druhov nižšieho vzrastu, respektíve  odrôd pomalšie rastúcich.

Abies concolor ´Compacta´ - výška 2-3m
Abies lasiocarpa 'Compacta'  - výška 2-3 m
Abies koreana 'Silberlocke'  - výška 2-3 m
Cedrus deodara  'Feelin ´s Blue'  - výška 0,2-0,5 m
Picea pungens 'Glauca Globosa' –výška 1-1,5 m
Picea pungens ‘Iseli Fastigiate‘ –výška 4-5 m, veľmi štíhly tvar