Mimoriadne rastliny jesene

Efekt kvitnutia v jesennej záhrade stromov a kríkov pomaly ustupuje, ale neznamená to, že  by takáto záhrada mala byť smutná a ponurá. Naopak, niektoré inak nenápadné dreviny práve v tomto období vstupujú do svojho najlepšieho obdobia. Predstavíme vám niektoré, ktoré sa pestujú predovšetkým  pre efekt jesenného vyfarbovania listov.

Bršlen krídlatý  (Euonymus alatus) tvorí pomerne veľký, široko rozložitý krík. V letnom období by si ho všimol len málokto. Všetko sa ale zmení s nástupom jesenných dní. Hlavne pri slnečnom dennom počasí a studených nociach dochádza k vyfarbovaniu listov. Tie zo zelenej farby prechádzajú do ružovej až červenej, ktorá končí ako reflexná, extravagantná purpurová. V tomto období je bršlen krídlatý neprehliadnuteľný. Veľmi pekný ale zostane aj po opadnutí listov, na jeho konároch sú vtedy dobre viditeľné korkové lišty, ktoré priťahujú záujem pozorovateľov. Pri výsadbe tohto bršlenu počítajte s jeho šírkou v dospelosti. V prípade potreby sa ale bršlen krídlatý dá dobre tvarovať či zmenšovať. Dajú sa z neho dokonca dopestovať veľmi pekné živé ploty.

V súvislosti s jesennými efektmi je treba spomenúť menej používaný strom – cercidovník japonský (Cercidiphyllum japonicum). V našich podmienkach nerastie tak bujne, ako v domovine, i tak ale môže  dorásť do výšky 5-8 m. Jeho listy sú pomerne malé a majú typický, obličkovitý vzhľad. Sú nežné pri rašení, v lete veľmi nenápadné. V jesennom čase listy prechádzajú do výraznej žltej farby, ale často sa v nich objavuje aj nežný, ružový odtieň. Listy cercidovníku ale prinášajú ešte jeden efekt, ktorý nedokáže ponúknuť žiadna iná rastlina mierneho pásma. Za chladného počasia sa z opadávajúceho lístia môže šíriť do priestoru krásna vôňa pripomínajúca arómu čerstvo upečených sladkých koláčov. Od základného druhu existuje niekoľko kultivarov iných tvarov. Bez ohľadu na to, či sa jedná o previsnutú formu, alebo odrodu nižšieho vzrastu – vôňa opadávajúceho lístia a jeho farebnosť býva vždy rovnako zaujímavá.

V súvislosti s hamamelom (Hamamelis) sa najčastejšie zmieňuje jeho vzácna schopnosť kvitnúť ešte v zime. Vo veľkej väčšine prípadov sa ale tieto obdivuhodné kríky vyznačujú aj výnimočným jesenným vyfarbením. Podľa jesenného vyfarbenia sa dá často odvodiť aj farba kvetov, či naopak. Žlto kvitnúce odrody vyfarbujú do žlta, oranžovo a červeno kvitnúce odrody sa v jesennom čase predvádzajú veľmi pestrými farebnými kombináciami. Hamamely sú vo väčšine prípadov  pomerne široké kríky, ale rastú pomaly. Pri výsadbe hamamelov na záhradu nemusíte za každých okolností nechávať okolo kríkov voľné miesto. Vyplňte ho ale bežnými a obyčajnými trvalkami či kríkmi, aby vám nebolo veľmi ľúto, keď ich bude hamamel v priebehu rokov postupne utlačovať.

Drevín  s výrazným jesenným vyfarbením je veľa, krásne sú vyfarbujúce sa listy niektorých javorov, judášovce, škumpy, ginka, či niektorých drieňov.