Aby cezmíny mali plody

Cezmíny patria k rastlinám, ktorých najsilnejšie obdobie prichádza až ku koncu roka. Stálozelené druhy, ktoré sa u nás pestujú najčastejšie, vyniknú práve v čase, keď ostatné dreviny o svoje listy dočasne prídu. Sortiment cezmín je bohatý a ich listy sa vyznačujú rôznymi tvarmi, veľkosťou a farebnosťou. Ešte jeden efekt je u cezmín žiadaný, sú to ich väčšinou červené, niekedy žlté plody.  

V spoločnosti tvrdých, tmavých a často lesklých  listov bývajú plody veľmi ozdobné. Krásu plodov očakáva väčšina pestovateľov týchto rastlín, ale len niektorí sa ich v skutočnosti dočkajú.

Hlavnou príčinou toho je fakt, že cezmíny patria do skupiny dvojdomých rastlín. Inými slovami povedané to znamená, že pre tvorbu plodov je nutné, aby v blízkosti rástli pri sebe aspoň dve odrody, pričom jedna bude samčia, druhá samičia. V prípade jedinej rastliny na stanovište je vznik plodov veľmi nepravdepodobný. Existuje ale niekoľko odrôd, ktoré na jedinej rastline vytvárajú aj kvety samčie, aj samičie. Tieto odrody sú okrem iného vhodné tam, kde nie je priestor na viac kusov. Do tejto vzácnej skupiny patrí napríklad  Ilex aquifolium ‘Alaska‘ alebo Ilex aquifolium  ‘J.C.Van Tol‘. Aj keď budú rásť úplne osamotene, ozdobné plody sa na nich vyvinú aspoň čiastočne.

Aby sme vám pomohli zorientovať sa v cezmínach, prinášame vám malý prehľad cezmín podľa pohlavia. Na niektorých etiketách bývajú pohlavia označené anglickou skratkou f – samičia rastlina, m – samčia rastlina.

Samčie odrody – opeľovače – plody nevytvárajú:

Ilex aquifolium  

‘Elegantissima‘

‘Ferox‘

‘Ferox Argentea‘

‘Ferox Aurea‘

‘Myrtifolia‘

‘White Cream‘

Samičie odrody – plodiace

Ilex aquifolium  

‘Argentea Marginata‘

‘Aurea Marginata‘

‘Pyramidalis‘

‘Alaska‘

‘J.C.van Tol‘

‘Rubricaulis Aurea‘

'Gold Flash'