Dulovce

K typicky jarným okrasným kríkom patria dulovce (Chaenomeles), pretože práve v tomto období rozkvitajú a prostredníctvom nápadných a krásnych kvetov prinášajú do jarnej záhrady veľa radostí. 

Dulovce sú typickými zástupcami čeľade ružovitých, ich kvety sú tvarom trochu podobné kvetom jabloní. Jabĺčkam sa na pohľad trochu podobajú aj ich plody, ale pre kyslosť sa konzumujú iba výnimočne, používajú sa na výrobu džemov, želé, prípadne v malom množstve na dochutenie jablkových kompótov.

V záhrade môžu mať dulovce rôzne uplatnenie. Výnimočne sa používajú aj ako solitérne kríky, ale najvhodnejšie sú do zmiešaných skupín a tvarovaných i voľne rastúcich živých plotov. Dajú sa pestovať aj v nádobách (nízke odrody) a veľmi vhodné sú i na tvarovanie bonsají. Ich krása je sezónna, preto je veľmi dobré, ak v ich blízkosti môžu rásť kríky zaujímavé v iných obdobiach roku.

Pestovanie dulovcov je jednoduché a zvládne ich aj každý začínajúci pestovateľ. Prispôsobia sa takmer každej bežnej záhradnej pôde s výnimkou veľmi vápenitých, v našich sú podmienkach úplne mrazuvzdorné. Milujú slnko, ale dobre budú prosperovať aj v polotieni. V ponuke záhradníctiev sú najmä rôzne odrody, čisté botanické druhy sa používajú málo. Tieto odrody sa líšia farbou kvetu a ich  veľkosťou. Najmohutnejším zo všetkých je Chaenomeles speciosa a jeho kultivary, tento druh môže rásť až do výšky okolo 2,5 m, ostatné druhy sú nižšieho vzrastu.

Prerezávanie dulovcov nie je bezpodminečne nutné, ale ak sa robí po odkvete, je jeho prostredníctvom možné z bujne rastúcich kríkov dopestovať veľmi elegantné kusy s dobre viditeľnými silnými konármi.