Hlošiny – krásne aj užitočné

Pri zakladaní záhrad často premýšľame, na aké rastliny nezabudnúť, aby im krása zostala aj cez zimné obdobie. Jednou z drevín, ktoré zatiaľ stoja trošku mimo záujem sú hlošiny (Eleagnus). Sú to pomerne rozmanité dreviny, niektoré sú opadavé, ale nájdu sa i stálozelené druhy.

Do tejto skupiny patrí napríklad kríženec  Eleagnus x ebingei, ktorý sa pestuje aj v niekoľkých pestrolistých formách. Tieto hlošiny zostávajú krásne aj cez zimu, v krajinách s miernou zimou sa dokonca používajú aj pre výsadbu živých plotov. Dobre znášajú prípadné tvarovanie, takže sa dajú udržať v kompaktných tvaroch a nižších veľkostiach.

Našim najčastejšie pestovaným druhom je hlošina úzkolistá (Eleagnus angustifolia). Je to jeden z najodolnejších kríkov voči extrémnym podmienkam. Strieborno šedé listy dobre odrážajú slnečné žiarenie, vďaka čomu dokážu rásť na teplých stanovištiach – aj pri cestách a diaľniciach. Rovnako dobre prosperuje aj v mestskom prostredí. Jej kvety sú silno aromatické, alergici na ne nereagujú moc dobre. Bývajú ale predmetom zberu a používajú sa k získavaniu esenciálnych olejov, ktoré sa používajú vo voňavkárskom priemysle. Výťažky z tejto hlošiny sa skúmajú ako nádejný prostriedok s protirakovinovými účinkami.

Do tretice – stretnúť sa ešte môžeme s druhom, ktorý sa označuje ako Eleagnus umbellata . Je to krík, ktorý vytvára veľké množstvo drobných, ale chutných plodov. Vyrábajú sa z nich marmelády i šťavy, ale aj tento druh má liečivé účinky.

Všetky tri vyššie zmienené druhy majú jedlé plody, ale má zmysel ich konzumovať iba v prípade, ak sú dobre zrelé, čo môže byť v našich klimatických podmienkach niekedy problém. Hlošiny majú jednu dôležitú  vlastnosť – na svojich koreňoch „umožňujú život“ niektorým druhom baktérií, ktoré viažu vzdušný dusík a obohacujú oň pôdu, kde rastú.  Týmto sú užitočné i pre rastliny, ktoré žijú v blízkom okolí.
Užitočné, krásne, liečivé a chutné – to všetko sú vlastnosti hlošín, rastlín, ktoré na svoju šancu v záhradách iba čakajú.