Je potrebné zazimovanie tráv?

S prvými prízemnými mrazíkmi sa strhla silná vlna zazimovania tráv. Tá spočíva v zväzovaní tráv do úhľadných snopov a niekedy dokonca do figurálnych tvarov. Ťažko povedať kde sa vzal ten názor, ale väčšina majiteľov záhrad získala strach, že trávy zmrznú – a to dokonca pri týchto prvých mrazíkoch. Pravda je inde - trávy sa nezväzujú kvôli riziku vymrznutia. 

U malého množstva druhov je určitá obava opodstatnená. Napríklad trávy z rodu Cortaderia (pampová tráva) sa na zimu ozaj zväzovať majú. „Strieška“ vytvorená z listov odvedie väčšinu vody od koreňového krčku do bezpečnej vzdialenosti, čím sa zabráni hnilobe koreňov a srdiečka v zimnom období.

Zväzovanie tráv má jeden podstatný význam, ale vôbec nesúvisí s mrazmi. Na konci zimy sa totiž listy tráv začínajú uvoľňovať od rastliny a ak nie sú zviazané, vietor ich ľahko rozfúka po záhrade a narobí tam pekný neporiadok. Zviazané listy tráv sa v predjarí ľahko odrežú, čím je záhrada ľahšie uprataná.

Ak máte pocit, že včasným zviazaním tráv do snopov im nejako pomôžete, mýlite sa. Aj pri nižších jesenných teplotách listy tráv stále asimilujú (funguje fotosyntéza) čím vyrábajú zo slnka energiu pre celú rastlinu. Postupným žltnutím listov sa táto ťažko nadobudnutá energia postupne pomaly dostáva do koreňov rastliny a jej “srdiečka“. Je tam veľmi dôležitá, pretože práve tá slúži na prezimovanie a razantný štart listov v jarnom období. Pri predčasnom  zviazaní listov tráv sa pripravujete o najkrajšie efekty, ktoré v prípade mnohých druhov tráv začínajú až v tomto období a obvykle vydržia aspoň do konca roka. Rôzne odtiene farieb, štruktúra stebiel i ich občasný pohyb pri závane vetra robí z tráv veľmi výrazného tvorcu efektov, keď sa už toho veľa pekného na záhrade nedá vidieť.

Ak už sa rozhodnete trávy spútať, počkajte si na obdobie, kedy ich listy definitívne stratili zelenú farbu. Čím neskôr to ale urobíte, tým pre trávy lepšie.