Kanadské čučoriedky

Patria k najobľúbenejším druhom drobného ovocia. O ich pestovanie sa snaží veľa začínajúcich pestovateľov, preto niet divu, že mnohí z nich hľadajú rady na internete. Možno aj vďaka tomu koluje týmto priestorom rada mýtov a poloprávd. Aby sme vám priniesli trochu jasno – máme pre vás pár rád.

4 piliere pre úspešné pestovanie čučoriedok

Vaše čučoriedky potrebujú:

Kyslú pôdu – optimálna je rašelina bez prísad. 

Slnečnú polohu – väčšina odrôd zvládne aj polotieň, ale plné slnko je pre rastliny výhodnejšie.

Vlhko – čučoriedky potrebujú vlhkú pôdu a po väčšinu roku i vysokú vlhkosť vzduchu.

Živiny – rašelina je chudobná na živiny, pravidelné prihnojovanie je dôležité.

Ak dodržíte tieto 4 zásady – pestovateľský úspech máte istý.

Najčastejšie otázky

Musím mať na záhrade viac čučoriedok, aby plodili?
Viac rastlín vedľa seba sa vysádza  z dôvodov lepšieho oplodnenia. I jedna samostatne rastúca čučoriedka plodí, ale množstvo i kvalita úrody stúpne, ak bude na jednej záhrade vysadených viac kultivarov. Pozor- viac kusov od jednej odrody nepomôže, je treba viac odrôd.

Dajú sa čučoriedky pestovať v nádobách na balkónoch?
V nádobách sa čučoriedky pestujú jednoducho a často sa tak deje aj v miestach, kde je príliš zásaditá pôda. Na balkónoch sa čučoriedkam darí horšie. Nesvedčí im horúci vzduch v letnom období.

Treba čučoriedky pravidelne prerezávať?
Áno, ale obvykle sa to týka rastlín až niekoľko rokov po výsadbe. Odstraňujú sa staré konáre, ktoré nesú už len málo kvetných pukov, alebo konáre odplodené. Tiež sa nenechávajú konáre, ktoré príliš zahusťujú krík, a to i za cenu, že by inak boli perspektívne.

Čo treba robiť s vlkmi, ktoré občas vyrastajú z dolnej časti rastliny?
Tieto vzpriamene rastúce výhony nie sú vlkmi v pravom zmysle slova. Sú základom úrody v nasledujúcich rokoch a sú známkou vitality rastliny. Ponechávajú sa bez zásahu.