Magnólie

Na prvý  pohľad by sa možno zdalo, že predstavovať  magnólie je trochu zbytočné. Celkom pravda to nie je, pretože magnólie sú tak bohatým rodom, že sa to až veriť nechce. Okrem tých najbežnejších druhov kríkovitého tvaru a ich odrôd, existujú medzi magnóliami aj mohutné stromy s veľkými, krásnymi listami. Väčšina z magnólií u nás pestovaných pochádza z Východnej Ázie, ale magnólie rastú prirodzene aj v Severnej a Strednej Amerike.

Uvádza sa, že existuje asi 80 druhov magnólií, ale urobiť poriadok v tomto rode je pomerne zložité. Magnólie majú ešte niekoľko príbuzných rodov z tropického sveta (Michelia, Manglietia), ktoré sa podľa najnovších štúdií radia k magnóliám. Mimochodom, práve druhy z pôvodného rodu Michelia sú sa vyznačujú veľmi pekne voňavými kvetmi, ktoré sa využívajú pri výrobe parfémov.

Magnólie sú vývojovo veľmi primitívne a staré rastliny, ktoré na Zemi existujú už dlhšie 100 miliónov rokov.

Vďaka obrovskej rozmanitosti druhov a kultivarov, a rôznym krajinám pôvodu nie je veľmi dobre možné poskytnúť univerzálny návod na ich pestovanie. Magnólie, ktoré sa pestujú v našich záhradách obvykle pochádzajú z Východnej Ázie. Tieto potrebujú hlbokú pôdu s vysokým obsahom humusu a až na výnimky aj dostatok priestoru. Najviac im vyhovuje mierne kyslá  pôdna reakcia. Magnólie bývajú obvykle mohutné kríky až stromy, často veľmi široké.  Tvrdí sa o nich, že neznášajú rez. Hlboké zrezávanie im nesvedčí, ale ak sa objaví konár, ktorý rastie nevhodným smerom, alebo príliš zahusťuje korunu, je možné ho bez obáv odstrániť.

Magnolia Kobus

Magnolia Kobus