Mrazuvzdorné hebe

Nedávno sme si predstavili prvú skupinu trochu exotického rodu hebe, ktorý pochádza prevažne z Nového Zélandu. Okrem na mráz veľmi citlivých druhov existuje aj veľká skupina tých, ktoré sa v našich klimatických podmienkach dajú pestovať bežne.

Na prvý pohľad sú iné, ako ich citlivé príbuzné. Majú výrazne menšie listy, sú kompaktnejšie nie také veľkorysé. Listy týchto druhov bývajú väčšinou bez farebnej kresby, často čisto zelené, alebo sivé. Vytvárajú rastliny kompaktného tvaru. Obvykle dorastajú do nižších veľkostí – okolo 40 cm.


Malé drobnolisté druhy sa veľmi dobre hodia pre jesenné aranžovanie, do debničiek či väčších nádob, alebo aj na výzdobu hrobov.

Tento typ hebe je možné vysádzať priamo do záhrady, ak máte pre neho náležité podmienky. Vyžaduje mierne kyslú pôdu, optimálne hlinito piesčitú, prípadne s podielom rašeliny. Pestovateľský substrát by ale mal byť trvale aspoň mierne vlhký. Dlhšie trvajúce sucho hebe nesvedčí. Ak budete chcieť túto krásnu rastlinu pestovať, zvoľte pre ňu miesto na slnku či v slabom polotieni. Obvykle sa jej dobre darí tam, kde sa darí vresom a vresovcom. S týmito rastlinami hebe pôsobia veľmi harmonicky, sú výbornou súčasťou tzv. lesných záhonov, vyniknú v blízkosti samorastov či pekných kameňov.


Aj keď hebe pochádza až z Nového Zélandu, s dôverou sa pri ich nákupe obracajte na slovenských záhradníkov. Radi a ochotne vám poradíme a úprimne Vám ďakujeme, že využívate služieb lokálnych záhradníctiev a slovenských záhradných centier.