Okrasné cesnaky

Okrasné cesnaky (Allium) majú pre krásu záhrady veľký význam. Je to mimoriadne bohatá skupina rastlín. Medzi cesnaky botanicky patrí aj cibuľa či pažítka. 

U niektorých druhov sa úžitkové poslanie prelína s okrasným a ich použitie je univerzálne (napríklad cesnak medvedí). Vo voľnej prírode sa cesnak vyskytuje najmä na Severnej pologuli, najbohatšie zastúpenie má v krajinách Strednej Ázie. Existuje okolo 600 botanických (divých) druhov a k tomu ďalšie stovky kultivarov. Aj keď si cesnaky väčšinou spojujeme s prvou polovičkou jari, na ich krásu sa môžeme spoľahnúť od skorej jari až po začiatok jesene. Obvykle cesnakom vyhovuje slnečné miesto a dobre priepustná pôda. Ak cesnaky chceme pestovať v prostredí viac vlhkom, odporúča sa dno výsadbovej jamky nasypať hrubšiu vrstvu piesku, ktorý rýchlo  odvedie nadbytočnú vlhkosť z okolia cibule. Podobne ako u iných rastlín, aj u cesnakov platí, že najlepšie vyniknú vo veľkých skupinách. Pri troche hravosti je možné do jedného záhona vysadiť cesnaky tak, že jednotlivé odrody budú rozkvitať postupne, čím sa efekt kvitnutia dokáže pretiahnuť až na mnoho týždňov.

Okrasné cesnaky majú jednu drobnú chybu, ale dá sa s ňou žiť, ak na ňu budeme myslieť v predstihu. Veľké množstvo kultivarov sa vyznačuje tým, že ich listy začínajú (prirodzene) schnúť ešte pred tým, než sa otvoria kvety. Ak cesnaky vysadíme do trvalkového záhona trochu premyslene, dosiahneme toho, že v období zasychania listov tieto nevzhľadné škvrny schovajú  mladé listy trvaliek a tráv, ktoré rašia neskoro.  V každom prípade ale platí, že v spolupráci s cesnakmi dokážeme záhradu urobiť zaujímavou a príťažlivou takmer na celé vegetačné obdobie.