Opory pre vyššie trvalky

I keď čas pre vysoké trvalky nastane až v polovici leta, je najlepšia doba myslieť na to, akú oporu im vymyslieť, aby sa nekývali zo strany na stranu.  Iste uznáte, že stará násada od metly alebo vyradená lyžiarska palica nepatrí k najväčším záhradným skvostom, aj keď fungujú dobre.

Najprirodzenejšou oporou bývajú bambusové tyčky, keď sú už ale trvalky narastené, tak sa do záhonu zapichávajú dosť nepohodlne. Dômyselné opory, ktoré rušia iba minimálne, alebo dokonca vôbec, sa dajú lacno a ľahko vyrobiť  napríklad z lieskových konárikov. Nazbierajú sa na jar alebo v predjarí a keď začínajú trvalky vyrastať, zapichávajú sa do pôdy okolo nich. Konáriky liesok môžu smerovať nahor, alebo sa zalomia vytvoria nad trvalkami niečo ako klietku. Pevné stonky trvaliek cez klietku prerastajú a opierajú sa o ňu. Tým sú stabilnejšie a nenakláňajú sa zo strany na stranu, pričom opora samotná cez listy nie je skoro vidieť. 

Keď už sme pri tom nakláňaní trvaliek – nemajte im to za zlé. Je to prirodzená snaha rastliny nakloniť sa čo najďalej od vlastného stredu, aby mohla semienka vysypať tak ďaleko, ako je to len možné, aby jej deti mali nádej, na čo najviac priestoru pre vlastný život.

Možno, že teraz premýšľate, aký komerčný význam má táto naša rada. Žiaden, je to len dôkaz toho, že iniciatíva Slovenskí záhradníci chce svojim verným zákazníkom dať aj niečo navyše, čo vám zahraničný hobby market určite neponúkne. Radujte sa v záhrade a občas si príďte k nám urobiť nejakú malú radosť.