Svíby sú krásne aj v zime

Môže sa zdať, že listnaté stromy a kríky majú svoj pôvab iba pokiaľ sú v plnej vegetačnej sile, ale nie je to celkom pravda. Svíby (Swida), kedysi zaraďované do rodu Cornus, majú obdivuhodnú vôľu krášliť záhradu či park aj v zimnom období. 

Môžu za to konáriky niektorých druhov a ich odrôd ( Swida alba,  Swida sanguinea, Swida stolonifera), ktoré sa v zimnom období vyfarbujú do veľmi výrazných, pastelových odtieňov. Radovať sa môžeme napríklad z červených prútov svíbu bieleho, ktorý sa vysádza veľmi často aj do verejnej zelene, najčastejšou odrodou je ‘Sibirica‘, ale nie je jediná. Svíb krvavý tiež ponúka niekoľko odrôd, ktoré sú si vzájomne pomerne podobné – napríklad ‘Midwinter Fire‘ alebo ‘Anny´s Winter Orange‘. Žlto-zelenú farbu prútikov zase ponúka svíb výbežkatý, kultivar ‘Flaviramea‘.

Pestovanie týchto veľmi efektných druhov je jednoduché. Sú to dreviny, ktoré veľmi dobre prosperujú aj v priemerných podmienkach na slnečnom alebo čiastočne zatienenom stanovišti v mierne vlhkej pôde. Pre efekt farebnej kôry je ale potrebné pamätať na jednu vec. Tá sa tvorí iba na mladých výhonoch, keď krík zostarne, tento efekt nevznikne. Preto sa odporúča (podľa bujnosti rastu) v intervale 1-3 rokov kríky razantne zmladzovať. Robí sa to v predjarí tak, že vo výške 20-30 cm nad zemou sa zrežú všetky konáre. Všetky vyššie spomenuté druhy svíbov sa vyznačujú výbornou regeneračnou schopnosťou, ktorá zabezpečí rýchly rast nových výhonov. Pomocou týchto rastlín sa dá dosiahnuť výnimočných efektov aj v zimnom období.