Výsadba ovocných stromčekov z kvetináčov

Pestovanie ovocných drevín v kontajneroch je na vzostupe a ich sortiment sa neustále zvyšuje. Škôlkari stále lepšie a lepšie zvládajú pestovateľské technológie, čo nás veľmi teší. Vďaka tomu aj my, v našich záhradníctvach radi tieto výpestky ponúkame. Ovocné dreviny pestované v kontejneroch prinášajú jednu obrovskú výhodu – predlžujú výsadbovú sezónu a záhradkárom umožňujú tieto dreviny vysádzať po celú vegetačnú dobu, až kým nezamrzne pôda.

Ako na výsadbu ovocného stromu z kontejneru? Je to jednoduché, ale pre istotu máme pre vás pekný návod, krôčik po krôčku. Nakoniec, je to naša dobrovoľná povinnosť. Sme zoskupenie slovenských záhradných centier a záhradníctiev a chceme vám byť neustále nablízku i dobrou radou. Sme presvedčení, že vám vieme poradiť lepšie, než vo veľkých obchodoch, kde rastlinky sú len doplnkovým tovarom. Tak berte do ruky rýľ, ideme na to.

1.

Pestovanie ovocných drevín v škôlke.

2.

Výsadbová jama má byť voči zemnému balu pomerne veľkorysá. V priemere by mala mať minimálne 80 cm. Dno jamy má byť nakyprené, aby korene ľahšie prenikali do pôdneho profilu. V ťažších pôdach sa odporúča narušiť aj okraj jamy po celom obvode – tento krok nie je na fotke vidieť.

3.

Mladý ovocný strom vytiahnutý z kontejneru má pevný koreňový bal.

4.

Prstami, alebo niekedy nožom rozrušte mierne koreňový bal.  Korene potrebujú mierne uvoľnenie, aby sa ľahšie dostali do pôdy.

5.

Uvoľnené korene by mali vyzerať asi takto.

6.

Vysaďte ovocný stromček tak, aby miesto štepovania bolo niekoľko cm nad povrchom pôdy. Miesto štepovania znázorňuje šípka.  

7.

Nohou dobre utlačte priestor okolo zemného balu, aby ste zabránili vzniku vzduchových bublín v blízkosti koreňov.

8.

Výdatne polejte.

9.

Preveďte výchovný rez a založte si korunu podľa vlastných potrieb. 

10.

Mladý strom potrebuje pevnú oporu, aby sa dobre ukotvil v pôde a bol chránený proti vetru.

11.

Stromček pripevnite k opornému kolu tak, aby kmeň pevne držal, ale pritom aby sa neodieral o oporu.