Okrasné trávy

Okrasné trávy chýbajú len na máloktorej záhrade. Dávajú jej totižto to, čo mnoho rastlín nedokáže. Až na výnimky, nie sú príliš okázalé, ale vynikajú jemnosťou, nenahraditeľnými farbami vo všetkých odtieňoch žltej, oranžovej a zelenej farby a určitou priesvitnosťou. Tú najlepšie oceníme pri rannej káve či večernom čaji, keď záhradou prechádzajú lúče nízko postaveného slnka. V rannej rose i večernom súmraku, ale i keď je slnko vysoko, vždy sú v jesennom čase atraktívne.

Okrasné trávy majú veľmi rozmanité možnosti použitia. Prekvapivo dobre vyznejú vo veľkorysých záhonoch, kde okrem nich nerastú žiadne iné rastliny, obvykle ich ale používame v zmiešaných trvalkových záhonoch. Práve tam dokážu veľmi funkčne a esteticky vyplniť priestory, ktoré vyriešiť inak by bolo zložité. Výhodou mnohých druhov je to, že v ich dolnej časti sa nachádzajú trsy listov a že do voľného priestoru vyrastajú hlavne ich bohaté súkvetia. 

Väčšina druhov bežne dostupných tráv uprednostňuje slnečné polohy, preto sa už zo zmienenými trvalkami kombinujú veľmi ľahko. Ďalším  spoločným nárokom okrem dostatku svetla je dobre  priepustná pôda. Trvalo mokrá pôda býva hlavne v zimnom období väčším problémom ako mráz. Ak je ale vaša záhrada viac tienistá a vlhká, ešte to neznamená, že sa musíte tráv úplne vzdať. V takejto situácii môžete veľmi úspešne pestovať  napríklad mnoho druhov ostríc (Carex), chlpaňu lesnú (Luzula syvatica) či ázijský druh Hakonechloa macra.

V prípade ostatných tráv máme pre vás jednu dobre mienenú radu – a verte, že nejde o komerčný záujem. Ak je to trochu možné, dávajte na jeden záhon väčšie množstvo rovnakého druhu. Inak sa ich šanca na úspech znižuje. Vo väčšom množstve viac zjednotia záhon a budú vyzerať veľmi prirodzene. Keď už sme pri tých radách – máme ešte jednu, ktorá bude aktuálna až za pár mesiacov. Týka sa zimovania a zväzovania tráv, často do rôznych figurálnych objektov. Hlavným dôvodom zväzovania je zjednodušenie predjarnej údržby. Zviazané „snopy“ sa pri údržbe rýchlejšie likvidujú, ako voľne rastúce steblá. Pozrime sa na vec pre objektivitu i z druhej strany. Okrasné trávy sú preto tak populárne, lebo dokážu dať krásne efekty aj zimnej záhrade. A nezviazané vyzerajú lepšie, ako skrotené do snopov a figúr. S výnimkou tzv. pampovej trávy, ktorej zviazané listy znižujú riziko zimného úhynu, ostatné druhy zväzovanie nepotrebujú. Ak sa predsa len pre tento krok rozhodnete, skúste presvedčiť sami seba, aby ste ho urobili nie skôr, než listy tráv úplne zhnednú.