Pravidlá správneho výsevu

K prvým zeleninám, ktoré sa vysievajú už od januára  patrí buľvový zeler, čili papriky a paprika zeleninová. Všetky tieto druhy sa vyznačujú dlhou vegetačnou dobou – preto sa musia vysievať skoro. Z kvetín sa medzi prvými vysievajú semienka petúnií a begónií. U ostatných kultúr sa vyplatí trpezlivosť, stačí ich obvykle vysievať oveľa neskôr. Príliš skoré výsevu vedú k rýchlemu rastu a pri nedostatku svetla  k značnému poškodeniu mladých rastlín.

Pre výsev používame výhradne substráty určené pre výsev a množenie. Vyznačujú sa dobrou štruktúrou, veľmi nízkym obsahom živín a obvykle nulovým výskytom semien burín. Ornica zo záhrady ani z poľa nie je pre výsevy vhodná. Zásadne si substráty na výsevy neupravujeme suchým pečením doma v rúre.  Pri takýchto tepelných úpravách dochádza k výraznému poškodeniu zeminy. 

U bežných druhov zeleniny i okrasných rastlín platí pravidlo, že semienko vysievame do 2-3 násobnej hĺbky, než je jeho veľkosť. Semená miniatúrnych rozmerov – ako má napríklad petúnia, begónia či okrasný tabak, vysievame iba na povrch a ďalej nezasypávame. Obvykle klíčia na svetle.

Výsevok semien by mal byť riedky, v hustom zápoji sa často mladé rastliny vyťahujú a znehodnocujú. Výsev udržujeme mierne vlhký, neprelievame ho zbytočne. Doba klíčenia je u jednotlivých druhov rozdielna. Pokiaľ semená čakajú na vyklíčenie, môže byť výsevná miska v teplom i tmavom prostredí. Po vyklíčení musia byť výsevné misky premiestnené na svetlé miesto, najlepšie k oknu. Mladým rastlinám po vyklíčení sa obvykle vyplatí znížiť teplotu na hodnotu aspoň  17-18 stupňov. To  spôsobí pomalší rast, obmedzí vyťahovanie a podporí tvorbu krajších sadeníc. Ak je možné ešte oproti dennej teplote znížiť aj teplotu nočnú (aspoň o 2-3) stupne, je to pre vývoj rastliny výhodnejšie.