Prvosienky

Kto by nepoznal prvosienky? Aspoň tie najbežnejšie, lebo vyznať sa v nich dopodrobna nie je až také jednoduché. Jedná sa totiž o veľmi bohatý rod, ktorý sa okrem iného dá výborne uplatniť aj v záhradnej tvorbe. Je z čoho vyberať, aj keď zďaleka nie všetky druhy prvosienok sveta sú pre nás dostupné, alebo použiteľné. 

Prvosienok existuje okolo 500 botanických druhov a aj veľké množstvo záhradných hybridov. Najnižšie druhy dorastajú sotva do výšky 5 cm a krčia sa medzi skalami vysoko v horách, najmohutnejšie majú v období kvitnutia až 130 cm. Z vlhkých oblastí Ázie pochádzajú stredne vysoké druhy, ktorých kvety rozkvitajú v pastelových farbách  a často v obrovských počtoch. 

Naša láska k prvosienkam pramení z ich krásy a nežnej jemnosti. Určite ale nie sme prvé bytosti, ktoré tieto rastliny priviedli k úžasu. Prvosienky objavili už staré kultúry dávno pred nami. Klaňali sa im starí Gréci i Kelti. Tieto staré civilizácie povýšili túto pomerne bežnú rastlinu na kvetinu váženú a posvätnú. Používali ju okrem iného pre výrobu milostného nápoja (aspoň v tejto veci mali celkom rovnaké potreby, ako ľudia dnešnej doby), ktorý ešte obsahoval černice, vrbinu, akýsi mach, ďatelinu, obilie a med. Samozrejme recept bol tajný a celý zázračný nápoj sa pripravoval o polnoci podľa presnej receptúry. Výsledný nápoj mal mať čarovnú moc, ako inak, hlavne vo veciach lásky a všetkým čo s tým súviselo. Jar je v rozpuku – láska s ňou príde sama. Ale na prvosienky nezabúdajte – potešia vnútri aj vonku, sú nežné, milé a krásne obyčajné.