Rastliny z čeľade mrkvovitých

Čeľad mrkvovité je pre záhradkárov známa hlavne ako zdroj niekoľkých  významných druhov zeleniny, bez ktorých by sme si len ťažko vedeli predstaviť naše záhrady, či kuchyňu. Nie je to len mrkva, petržlen či celer, ale i druhy ako fenikel, aníz či rasca. 

Čeľad mrkvovitých patrí z botanického hľadiska k tým zložitejším, je veľmi bohato zastúpená. Obsahuje okolo 3500 druhov. Okrem vyššie zmienených zelenín obsahuje mnoho dôležitých druhov bylín, agresívnych burín, aromatických či liečivých rastlín. Spomedzi druhov, ktoré patria do tejto čeľade nájdeme i niekoľko takých, ktoré sa pestujú ako rastliny okrasné. Predstavíme vám aspoň niektoré z nich.

Selinum wallichianum je krásna a nežná rastlina s jemnými listami. Používa sa veľmi často ako doplnková rastlina v pestrých trvalkových záhonoch. Zaraďuje sa síce medzi trvalky, ale niekedy sa chová ako krátkoveká rastlina, sama sa dokáže vysemeňovať. Dorastá do výšky 90-120 cm, rozkvitá prevažne v druhej polovici leta. V jarnom období vyniknú mimoriadne jemné listy.

Eryngium – kotúč,  môže na prvý pohľad pripomínať viac bodliak, ako rastlinu z rodiny mrkvovitých. Kvety niektorých druhov bývajú veľmi nápadné – s výrazným podielom modrej farby (existujú i kultivary s bielou farbou kvetov). Hodia sa na slnečné i suché stanoviská. Ľahko sa vysemeňujú, ale tiež sa nedožívajú vyššieho  veku. Okrem iného sa hodia i k rezu, najmä do pestrých a romantických letných kytíc.

Astrantia – jarmanka. Táto nežná trvalka je domáca aj v našich vlhkých lesoch. Pôvodný botanický druh vytvára biele, ale pomerne malé kvietky. Sú síce krásne, ale až vo chvíli, keď sa k nim priblížime na bezprostrednú vzdialenosť. Záhradné odrody tvoria podstatne väčšie a bohatšie súkvetia v pestrej farebnej palete. Obdivovať môžeme kvety čisto biele, biele so zeleným podielom, ružové, červené až purpurové. Jarmanky obvykle bývajú veľmi výraznou ozdobou záhonov, a sú to aj veľmi vďačné kvety k rezu.

Medzi rastlinami z rodiny mrkvovitých sa dajú objaviť ozajstné klenoty pre využitie v záhrade. Ich prostredníctvom môžeme spestrovať nízke záhony, ale existujú i druhy mohutného rastu, ako je napríklad angelika lekárska. Jej mohutné súkvetia i súplodia nejde prehliadnuť Rastliny z čeľade mrkvovitých majú v záhrade široké využitie – od skromného doplnku trvalkového záhona až po úplnú dominantu záhradného priestoru.