Stromy na záhradu patria

Viete si predstaviť  život bez stromov? Nielen že by to bola veľká nuda, ani by to vlastne nešlo. Najdôležitejšie sú tie, ktoré tvoria lesy. Stromy v obývanom priestore sú ale rovnako nenahraditeľné, ako tie divoké.

V ich prípade nejde ani tak o produkciu dreva, ako o ostatné benefity, ktoré v tichosti ponúkajú. Iste, v domácich záhradách majú ovocné stromy silné slovo. Mať pár krokov od domu malý ovocný sad – to je vec k nezaplateniu. Sú ale vlastnosti, ktoré nejde previesť na kilogramy plodov, ani na kubíky dreva. Je to výroba kyslíku, spotreba oxidu uhličitého, ochladzovanie vzduchu, poskytovanie tieňa, zachytávanie prachu či zvlhčovanie ovzdušia. Je to aj spevňovanie pôdy hlavne v svažitom teréne, ochrana proti erózii pôdy či tlmenie veterných poryvov. 

Ešte jedna vec je dôležitá – a to je krása. Potrebujeme ju všetci, i keď vnímať ju môžeme rôzne. Stromy sú najúčinnejším elementom pri Tvorbe vertikálneho priestoru. S tým súvisí aj tvorba súkromia. Aha – to už je zrozumiteľnejší argument. Pre tento účel bývajú niekedy preferované stromy stálozelené – tých je ale pre naše podmienky k dispozícii menej. Ale pozor, opadavé stromy majú jasnú logiku použitia – a to aj v blízkosti budov. V lete tienia a chladia, v zime cez holé koruny prepúšťajú vzácne svetelné lúče až k múrom domov, čím ich výrazne ohrievajú (šetria vám peniaze).

Hlavným argumentom proti stromom, býva lístie padajúce do jesennej záhrady. Musíme ho pozbierať aspoň z časti záhrady, ale keď už je na hromade, z odpadu sa ako mávnutím čarovného prútiku stáva surovina, ktorá sa zanedlho dokáže zmeniť na kompost či novú zeminu, ktorú môžete použiť na ďalšie záhradnícke aktivity.

Stromov sa nebojte, vedia ešte napríklad toto

Previsnuté formy bývajú často širšie ako vysoké. Sú výbornými tvorcami súkromia. Ak máte priestor a za ním nevľúdneho suseda, šup tam previsnutý strom. Jeho výška môže byť pri správnom výbere zanedbateľná, ale clona jeho hustých konárov preruší výhľady medzi pozemkami.

Stĺpovité odrody vedia byť niekedy veľmi úzke. Až tak úzke, že sa vojdú do záhona v blízkosti domu tak, že ak ich dáte medzi okná, zatienia fasádu, ale do miestnosti bude prichádzať toľko svetla, akoby tam žiadne stromy neboli.

Malokorunné stromy – vytvárajú kompaktnú korunu. Vojdú sa aj na menšie záhrady a dajú sa kombinovať s výsadbami kríkov a trvaliek. Obvykle dávajú celkom hustý tieň a vždy sú lákadlom pre hniezdenie vtákov. Z ich korún nepadá lístie tak ďaleko a ľahšie sa dá vyzbierať.

Stromy  veľkou korunou – sú úplne naj. Predstava že strom narastie do 15 metrov býva niekedy desivá, ale na rovinu – kto z vás má čas čakať na strom 80 rokov? Aha, takže inak. Ak má byť lipa veľká, tak v najlepšom prípade môžeme  od nej čakať 40 cm za rok – do výšky, možno aj do šírky. To je za desať rokov nárast 4 metre, za dvadsať 8 metrov. Neskôr sa rast spomaľuje – a už sme u toho. Ak si chceme v rámci aktívneho života užiť strom na vlastnej záhrade, musíme s výsadbou začať veľmi skoro, alebo vyberať rýchlo rastúci strom, v dospelosti s podstatnou výškou. Iste, možno s takým stromom niekedy bude problém, ale ten nastane o dve generácie neskôr. A ešte jedna vec je podstatná. Ak chcete pod strom lavičku, strom s veľkou korunou bude tá najlepšia voľba.

Stromy na záhradu patria