Stromy s kompaktnou korunou

Jeseň je čas stromov. Kto ich ešte na záhrade nemá, tak to práve v tomto čase môže napraviť. Výber správneho druhu na správne miesto sa ale niekedy javí ako veľký problém. Zvlášť na menších rodinných záhradách na dobrom výbere druhu veľmi záleží. Aby strom nebol príliš veľký, aby tienil, ale iba tam, kde sa to hodí, aby nebol príliš náročný.

Albízia, katalpa, sakura? Niekedy sa to zdá už ako obohraná pesnička. Nič proti nim, ale existujú ešte ďalšie druhy, ktorá sa pre rodinné záhrady hodia rovnako dobre. Vzhľad stromu je mimoriadne dôležité kritérium, rovnako dôležité je ale vnímať nároky stromu v porovnaní s podmienkami, ktoré na záhrade vládnu – svetlo, typ pôdy, svetová orientácia, nadmorská výška, odolnosť voči výkyvom počasia...
Predstavíme vám niekoľko druhov stromov s kompaktnou korunou, zaujímavých pre rodinnú záhradu. V našom výbere nájdete sorty vhodné pre rôzne podmienky Slovenska. 

Javor mliečny - Acer platanoides ‘Globosum‘
Patrí k najznámejším a veľmi často používaným kompaktným stromom. Vytvára hustú, kompaktnú korunu, ktorá je spočiatku pomerne presne guľovitá, neskôr je však viac plochá. Tento kultivar je známy už od konca 19.storočia, vznikol v Belgicku. Charakteristickou  vlastnosťou tejto odrody  je krehké drevo, takže pri  manipulácii dochádza často k poškodeniu. Obvykle to ale nemá vážnejšie dôsledky, lebo strom sa vyznačuje veľmi silnou regeneračnou schopnosťou. Vďaka hustému vidlicovitému rozvetvovaniu konárov je dobrým útočiskom pre drobné vtáky, radi si v ňom budujú svoje hniezda. Je vhodný pre nižšie i stredné polohy.

Javor mliečny - Acer platanoides ‘Crimson Sentry‘
Je to farebne veľmi nápadný javor s listami tmavej, purpurovej farby. Rastie pomerne pomaly, ale dokáže vyrásť až nad hranicu 7 m. Jeho koruna je spočiatku guľovitého tvaru, neskôr sa začne dvíhať a vytvára až stĺpovitý habitus. Je vhodný pre nižšie i stredné polohy.

Jaseň štíhly  - Fraxinus excelsior ‘Nana‘
Pomaly rastúci, ale veľmi kompaktný strom, s hustou korunou. Tento kultivar nevytvára plody a ani nekvitne, raší pomerne neskoro, neskôr ako väčšina bežných stromov. Nie je nositeľom žiadneho mimoriadneho efektu, ale má niekoľko pozoruhodných vlastností. Vďaka neskorému rašeniu uniká často riziku poškodenia jarnými mrazíkmi. Vyznačuje sa veľkou odolnosťou voči nízkym teplotám, zvlášť v mestskom prostredí je cenný  toleranciou k vysokému stupňu zasolenia a znáša pomerne dobre aj vydláždený priestor. Výška do 6 m. Je vhodný od nížin až po podhorské oblasti.

Jarabina - Sorbus thuringiaca ‘Fastigiata‘
Vyznačuje sa uzavretou korunou oválneho tvaru. Je krížencom druhov Sorbus aria a Sorbus aucuparia. Listy má hlboko vykrajované, často  veľké až 15 cm. Je dekoratívny kvetmi aj plodmi. Kvety rozkvitajú od  začiatku júna v hustých, bielych súkvetiach. Plody sú lesklé a červené, dozrievajú už koncom leta. Tento strom dobre prosperuje v dlažbe, vyhovujú mu piesčité pôdy s vyšším obsahom vápnika. Pomerne dobre rastie i v menej kvalitných a na živiny chudobnejších pôdach. Je ale veľmi citlivý na veterné polohy, kde sa mu nedarí. Pri začiatku pestovania vyžaduje dostatok trpezlivosti. Prvé roky od výsadby hlavne zakoreňuje, nadzemný rast býva v spočiatku pomalý. Výška obvykle do 8m. Hodí sa do teplejších a stredných polôh.



Okrem popísaných druhov nájdeme vhodné typy i medzi ambrovníkmi, jabloňami, agátmi či dubmi.