Tancujúce rastliny

Niekedy nás prekvapí, ako doplnkové rastliny dokážu na seba strhnúť absolútnu pozornosť, často prerastajúcu v ozajstnú lásku. Je to prípad viacerých rastlín, niektoré sú známejšie, druhé zatiaľ stoja ešte na okraji záujmu. 

Pojem „tancujúce rastliny“ vyjadruje ich schopnosť už v menšom vetre pohybovať sa nad priestorom, kde boli vysadené. Pohyb rastlín, keď už nastane, vnáša do záhradného priestoru ilúziu stepi, či savany. Do tejto skupiny patrí i veľmi obľúbená rastlina  – železník argentínsky (Verbena bonariensis). Pochádza z  Južnej Ameriky, nielen z Argentíny, ako uvádza jeho meno. Rastie tam na rôznych lokalitách, na okrajoch stálozelených lesov, v blízkosti ciest, na okrajoch polí a v ľudských sídlach. Vytvára tenké, nie príliš nápadné listy  - celá rastlina môže dorastať od pol metrovej výšky až do 150 cm (vzácne viac). Protikladom nenápadných listov sú výrazné súkvetia fialovej farby, priťahujúce mnoho hmyzu, včítane pestrých motýľov. V teplejších oblastiach žijú ako trvalky, ale i tam, kde náhodou neprežijú materské rastliny, všade sa hojne objavujú ich semenáčky. Často sa vysádzajú práve pre podporu rastlín kvitnúcich v ich blízkosti.

Efekt tancujúcej rastliny do záhrady prináša ďalší obľúbený druh – sviečkovec – Gaura. Vytvára charakteristické trsy, z ktorých vyrastajú kvetné výhony, ktoré vo vetre predvádzajú taktiež pôsobivé pohyby. Sviečkovce pochádzajú z najjužnejších oblastí USA a tiež sa radia k subtropickým rastlinám. Odolnosť voči zime stojí a padá na správnom výbere odrody a dobrom stanovišti. V dobre priepustnej pôde na suchom a teplom mieste pomerne  dobre naše zimy zvládajú bielo kvitnúce odrody. Fialové a ružové sa často pestujú obvykle ako jednoročné. Všetky farby i veľkosti najlepšie ukážu v spoločnosti ďalších druhov okrasných rastlín.  

Za zmienku ešte stojí menej známy druh dobre známeho rodu. Jedná sa o rudbekiu – Rudbeckia triloba. Pochádza zo Severnej Ameriky, kde rastie na savanách, prériách, pozdĺž ciest a na okrajoch lesov. Dorastá do výšky okolo 130 cm, pričom listy sa nachádzajú prevažne v dolnej časti rastliny. Výšku tvoria hlavne kvetné stonky, ktoré nesú desiatky drobných žltých kvietkov s tmavými stredmi. Existuje niekoľko odrôd, ktorých farba kvetov je sýtejšia, prípadne sú až oranžovo červených odtieňov. Je to ale rastlina krátkeho života, niekedy sa prejavuje ako krátkoveká trvalka, častejšie sa ale chová ako dvojročná. Sama sa na stanovišti vysemeňuje a trošku bez kontroly cestuje záhradou.