Trochu menej známe magnólie

Spomedzi bohatého sortimentu magnólií  sme vybrali niekoľko typov, ktoré sa zatiaľ nachádzajú trochu v tieni známejších druhov. Je  to napríklad stromovitý druh pôvodom z Japonska -  Magnolia kobus. Tento krásny strom obvykle dorastá do výšky 8-10 m a vyznačuje sa veľkými, nápadnými kvetmi, ktoré sa rozvíjajú ešte pred olistením. 

V začiatku má pyramidálny tvar, neskôr sa otvára do široko rozložitej koruny. V našich klimatických podmienkach je dobre adaptovaná. Okrem toho, že je sama o sebe krásnou drevinou, poslúžila ako rodič i pri šľachtení ďalších typov.  K nim patrí napríklad Magnolia x Loebneri, ktorej druhým rodičom je dobre známa magnólia hviezdokvetá (Magnolia stellata).  Magnólia x  Loebnerova získala od každého z rodičov to najlepšie – vitalitu, krásu i včasné kvitnutie. Bielo kvitnúca odroda ‘Merrill‘ rastie pomerne pomaly až do výšky okolo 7 m. Vyznačuje sa veľkými kvetmi, často presahujú hranicu 10 cm. Od rovnakého druhu si môžete zvoliť aj iný kultivar. Jeho kvety sú staro ružové a volá sa ‘Leonard Messel‘. Oproti bielo kvitnúcej odrode  je táto nižšieho vzrastu a kompaktnejšieho tvaru, dorastá za dlhú dobu do výšky okolo 5 m, hodí sa preto aj do menších rodinných záhrad.

Ak se rozhodnete pre magnóliu – a je jedno, či jednu z tých, ktoré sme teraz menovali, alebo úplne inú – vyberte im chránené miesto v závetrí, na slnku, alebo len v miernom polotieni. Magnólie majú v obľube vlhkú, mierne kyslú pôdu s vysokým obsahom humusu.