Vresy

patria k neodmysliteľne ku koncu leta. Sú to malé dreviny, ktoré v mnohých kultivaroch obohacujú ponuku záhradníctiev a robia toto obdobie ešte krajším. Vedeli ste, že botanicky má vres iba jedného zástupcu? Je to vres obyčajný – Calluna vulgaris. Je to široko rozšírená rastlina – od Pyrenejského poloostrova, cez sever Európy až po ďaleký východ reprezentovaný sibírskou  tajgou.Tak tam všade sa vres obyčajný vyskytuje vo voľnej prírode.  Rôzne typy rozdielnych tvarov a farieb, ktoré v našich predajniach v tomto čase na vás čakajú, sú iba variáciami pôvodného druhu.

Obrovská popularita vresov stojí hlavne na tom, že sa s nimi výborne pracuje pri vytváraní jesenných dekorácií. Ich hlavná výhoda je v tom, že aj keď vresy zaschnú a vlastne uhynú, zanechajú si veľmi dlho svoju farebnosť aj formu a dlho zostanú pekné. Preto dekorácie z nich vytvorené pretrvajú v relatívnej kráse až do predjaria. Ich životaschopnosť vieme podporiť použitím rašeliny, do ktorej by sme mali vresy vždy vysádzať, ak máme s nimi dlhodobejšie plány. 

Dávať múdre rady a tipy pre vytváranie dekorácií snáď ani nie je treba. Krása je relatívna a každý si nepochybne zvolí takú cestu a materiály, aby bol vnútorne s hotovým dielom čo najspokojnejší. Snáď sa len hodí dodať, že sa ničoho netreba báť, len povoliť uzdu svojej fantázii. V prírode nájdeme veľa dostupných materiálov, ktoré krásu vresov dokážu zvýrazniť – sú to rôzne plody, trávy, kúsky kôry či malé trsy machu. Veľa pekného ponúkne aj záhrada, ktorá sa na jeseň vyfarbuje spadaným lístím či plodmi, ako sú ozdobné tekvičky, šípky, či okrasné jabĺčka.

Vresy majú ale i dlhodobejšie využitie, než ich iba nasadiť do ozdobných kvetináčov. Dobre poslúžia k založeniu vresovísk, či pre výsadbu do skaliek alebo na záhony. V tomto prípade ale treba už dosť striktne dodržať niekoľko pravidiel. Najdôležitejšie sa týka pôdy – tá musí byť veľmi kyslá, buď piesčitá alebo rašelinná. Do bežnej pôdy nemá žiaden zmysel vresy vysádzať, treba si priznať, že tam nemajú z dlhodobého hľadiska žiadnu nádej. Založenie vresoviska v zásaditých pôdach nie je tak jednoduché, ako sa niekedy píše. A navyše – udržať vresovisko v kondícii v takých podmienkach vyžaduje veľké úsilie. Ak ale máte na záhrade prirodzené podmienky pre tieto krásne rastliny – všetko je inak. V takýchto prípadoch vresoviská pôsobia nežne a elegantne. V prípade založenia vresoviska sa vyplatí byť striedmy čo do množstva odrôd a veľkorysý, čo do ich množstva. Vždy  dobre vyznie, keď sa od jednej odrody vytvorí väčšia skupina. Ak sa do toho pustíte, popremýšľajte aj o sprievodných rastlinách. Vresy výborne vyniknú spolu s drobnými ihličnanmi, ideálne sú borovice, vzpriamené i plazivé borievky, trpasličie i stredne veľké smreky. Z listnatých drevín potešia drobné tavoľníky, dráče, vresovce, brusnice, z väčších listnáčov harmonicky pôsobia brezy či ázijské javory.