Život rastlín v tieni

Na mnohých záhradách sa okrem slnečných záhonov ale vyskytujú aj miesta  v chládku. Čo ale s nimi? Dajú sa zmysluplne využiť? Odpoveď na tieto otázky je optimistická. Existuje veľa druhov rastlín, ktoré prosperujú práve tam, kam dopadá slnečných lúčov pomenej. Pre tieto situácie sa ale hodia prevažne okrasné rastliny. Ovocie a zelenina v takomto prostredí ale obvykle neprosperujú. Nájde sa niekoľko výnimiek, ale nie sú príliš podstatné. V miernom polotieni sa celkom dobre darí egrešom, ak je tieň na záhone len niekoľko hodín denne, dokážu si s ním celkom dobre poradiť  i  tzv. kanadské čučoriedky. Vo väčšine prípadov ale musíme o spoluprácu požiadať okrasné rastliny. Medzi nimi nájdeme veľa krásnych druhov, ktoré zhoršené svetelné podmienky nielenže zvládnu, ale vyslovene vyžadujú. 

Ešte pred samotnou výsadbou je veľmi dôležité naplánovať si, aké rastliny vlastne potrebujeme a čo od nich očakávame. Aj keď to môže znieť zvláštne, mali by sme vedieť aký tieň bude vlastne dopadať  na pripravovaný záhon. Nie je tieň ako tieň – môže byť veľmi hustý, ale tiež riedky. Najhlbší tieň produkujú veľkolisté stromy, ako napríklad platany, katalpy či paulovnie. Výkonnými producentmi tieňa sú aj v hustej skupine vysadené ihličnaté stromy. 

Úplne iná situácia na záhrade vznikne v prípade, ak je tieň trvalý, alebo len prechodný. Prechodnému tieňu záhradníci často hovoria, že je túlavý alebo blúdivý. S takýmto tieňom musíme počítať v prípade, že sa na záhrade nachádza len malé množstvo vyšších stromov či kríkov. Pre mnoho tieňomilných rastlín je to najlepšia vec, ktorú si môžu priať. Striedanie občasného priameho slnečného svitu a tieňa je výborné pre tzv. ázijské javory. Takéto miesta ocenia najmä ozdobné formy drevín i trvaliek, ktoré majú pestré listy s veľkým podielom žltej farby. Aj keď takéto rastliny na obrázkoch v katalógoch obvykle vyzerajú neodolateľne, ich umiestnenie na záhrade býva najzložitejšie. Žlté listy bývajú často citlivé na popálenie, ak ale takéto rastliny umiestnime do hustejšieho tieňa, často sa ich atraktívna žltá farba zmení na svetlo zelenú. Toto pravidlo neplatí univerzálne, ale dá sa podľa neho riadiť vo väčšine prípadov..