Zlaté a žlté ihličnany na záhrade

Výrazné farby sú u veľkej časti verejnosti populárnejšie ako bežné tóny zelenej. V prípade ihličnanov sú žlto-zlaté odrody veľmi obľúbené. Na prvý pohľad to môže vyzerať jednoducho, ale aj pri tejto veci je treba dodržiavať určité pravidlá – a hlavne uvedomovať si niektoré obmedzenia.

Pre žltolisté formy (všeobecne) je totižto typická vyššia citlivosť k slnečnému svitu. Neplatí to absolútne, ale je to časté. Pri voľbe výsadbového miesta by sme túto skutočnosť mali dobre vnímať. Z ihličnanov citlivejšie bývajú najmä cyprušteky a jedle. Najťažšie obdobie majú na prelome zimy a jari – keď sú dni s plusovou teplotou a studené noci, z pletív sa odparuje viac vody, ako rastlina stíha doplňovať. Ak budete v jesennom období sadiť väčšie kusy (so zemným balom), skúste tieto druhy od konca februára čo najviac zatieniť.
Pri voľbe výsadbového miesta hľadajte také, aby na rastlinu pokiaľ možno nesvietilo priame slnko po celý deň.

U žlto vyfarbených ihličnanov je treba počítať ešte s jednou vecou. U niektorých druhov či odrôd žltá farba nie je stála. Napríklad niektoré tuje – ako napríklad Thuja plicata ‘4Ever Goldy‘ sa na zimu prefarbí zo žltej do lesklo bronzovej farby. Trochu iné je to u niektorých borovíc, tam to funguje opačne. Napríklad borovica horská (kosodrevina) – Pinus mugo ‘Wintergold‘ – ale aj niekoľko  ďalších sú od jari do začiatku jesene zelené, na zimu sa ale vyfarbia do žltej farby. Vnímať tieto farebné zmeny patrí k najväčším radostiam záhradníčenia.

V prípade žlto vyfarbených jedlí (napríklad Abies koreana ‘Lumineta‘) dbajte zase na to, aby ste mladým jedincom nedovolili vytvárať plody. Na to sú kórejské jedličky citlivé všeobecne, odrody so žltým ihličím sú ešte zraniteľnejšie. Tvorba plodov je energeticky veľmi náročný proces, často to môže mať u mladých rastlín veľmi nepriaznivé – až fatálne účinky.

K citlivým rastlinám ešte patria ak tzv. kónické smreky – odrody od druhu Picea glauca – ktoré sú pri pučaní nových výhonov svetlej, či žltej farby. Tieto mladé výhony sú citlivé na priame slnko, hlavne im škodí to poobedné, ktoré býva silné. Ak je to možné, skúste ich sadiť tak, aby zo západnej strany boli chránené inými rastlinami, či tieňom budov.

Aj keď sme prezradili pár riskantných situácií, netreba sa zlatožltým ihličnanom vyhýbať, lebo svojou žiarivou farbou dokážu na záhradách vytvárať zaujímavé a nápadné efekty.